For vanlige folk

Tove-Lise Torve.

Tove-Lise Torve.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevArbeiderpartiet ønsker et samfunn med små forskjeller, og er opptatt av at vanlige folk skal ha gode vilkår.

Høyreregjeringen har igjen lagt fram et statsbudsjett som prioriterer de rikeste mest. Forskjellene mellom folk fortsetter å øke og høyrepolitikken forsetter å skape større forskjeller. En vond sirkel det ser ut som Solberg-regjeringen hverken ønsker eller klarer å komme ut av.

I høst kom det ferske tall fra SSB som viser en kraftig økning i forskjellene mellom folk. Nå eier den rikeste prosenten i Norge mer enn halvparten av all formue. Det er spesielt de siste fem årene utviklingen har skutt fart, altså etter at vi fikk dagens høyreregjering.

Samtidig som de rike drar fra i toppen, taper andre. Arbeidsfolk som har de laveste lønningene har hatt en spesiell svak utvikling etter 2015. Økte forskjeller bidrar til at tilliten mellom folk svekkes. De som eier kapitalen stikker av med en større del av kaka, mens arbeidsfolk får mindre.

Feil politikk

Arbeiderpartiet mener dette er feil politikk. Med vårt alternative skatteopplegg må de som har mest betale mer, mens de som har minst betale mindre. Tjener du under 750 000 kroner får du lavere inntektskatt med Arbeiderpartiet enn med regjeringen.

Mange må pendle for å komme seg på arbeid. Samtidig som regjeringen sier at folk må være innstilt på å reise lengre for å få arbeid, gjør regjeringen det dyrere å pendle. Siden Erna Solberg ble statsminister og Siv Jensen finansminister, er grensen for å få fradrag økt fra 13.950 kroner til 22.700 kroner.

Arbeiderpartiet vil gjøre det lettere for pendlerne, og kompenserer mer av reiseutgiftene gjennom å senke fradragsgrensen med 7.700 kroner

Arbeiderpartiet mener et organisert arbeidsliv bidrar til et seriøst arbeidsliv. Jo flere arbeidstakere som er medlem av ei fagforening, jo vanskeligere er det for useriøse arbeidsgivere å dumpe lønn og sosiale rettigheter.

Dessverre har organisasjonsgraden gått ned. Det er uheldig og vil på sikt undergrave vårt velfungerende trepartssamarbeid og svekke arbeidstakernes rettigheter.

Forskning fra Institutt for samfunnsforskning viser at økt fagforeningsfradrag gir økt organisasjonsgrad. Derfor øker Arbeiderpartiet fagforeningsfradraget med 1.000 kroner. Regjeringspartiene støtter ikke økningen.

Oppsummert så vil vanlige arbeidsfolk betale mindre skatt med Arbeiderpartiet. Arbeidsfolk som pendler får bedre vilkår med Arbeiderpartiet. Og arbeidsfolk som organiserer seg får bedre vilkår med Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet ønsker et samfunn med små forskjeller. Derfor prioriterer vi ikke skattekutt til de rikeste, men gode vilkår for vanlige arbeidsfolk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags