Brann, støv og plastspredning – nei takk ! Franzefoss underkommuniserer risiko og fare ved brann

Asbjørn Tronsgård.

Asbjørn Tronsgård.

Av
DEL

Leserbrev Et enkelt søk på nettet avslører at Franzefoss konsernet regelmessig har brann i sine anlegg, april 2012 Skedsmokorset, juni 2014 på Ulven i Oslo, august 2015 Ålesund, november 2016 Vinterbro, september 2018 Vassfjellet, november 2018 Rommen. Det finnes helt sikkert flere branner som ikke er registret / omtalt i media som jeg fant.

At flere ledende personer fra Franzefoss konsernet uttaler i media at røyken er helt ufarlig er naturligvis en del av strategien for å offentlig minimalisere fare og risiko som faktisk finnes ved å puste inn brannrøyk. At Franzefoss fremstiller denne brannen som uforståelig og at det sjelden forekommer brann i slike lager at trevirke vitner igjen om ønsket om å offentlig minimalisere risiko ved sine anlegg. Som en erfaren brannmann kommenterte til VG sitt oppslag vedr brannen på Sunndalsøra: Når bedrifter for organisk virke som bark, spon og annet trevirke har glemt brannkjemiens ABC for oppsamling og lagring, blir det som oftest brann som resultat! Om ikke tilsynsmyndighetene fører kontroll og tilsyn ved slike anlegg er faren for brann og farlig røykgass resultatet!

Ledelsen i Franzefoss fremstiller jo brannen som et ufarlig sankthansbål av engangspaller… det fleste her på Sunndalsøra vet at det befinner jeg alle typer treverk/rivingsavfall som avgir giftige gasser, i tillegg ligger avfallet lagret på asfalt som kokte opp og avga giftige gasser.

Jeg synes det er skremmende at Franzefoss helt tydelig og bevisst underkommuniserer risikoen relatert til brannen. Anlegget er på ingen måte dimensjonert og konstruert for den drift som Franzefoss velger å bruke. Brannen avslørte også at ikke er tilstrekkelig med vannkapasitet på industriområdet for å møte en slik brann heller.

Hva ellers med vår Miljøstasjon?

Hvor er våre politikkere når det gjelder lokalt miljø ? er det mere spennenende å fokusere på nabokommunene (les Rausand) en å se på Sunndal Miljøstasjon ? Tove Lise Torve uttalte på Facebook nylig at hun er irritert over plastomslag på ukeblad… Hva med den enorme fokus det nå er på mikroplast-problemet…. Hvor mye plast blåser ut i naturen og fjorden vår fordi enorme hauger lagres utendørs på Franzefoss. De flest av oss som kommer innom anlegget på tirsdag og torsdag kveld ser jo dette. Velger våre politikere å lukke øynene?

ALLE beboerne på Sunndalsøra og MANGE fler er kjent med vind og værsituasjonen på Håsøran – hvorfor skal Sunndal kommune tillate utendørs lagring og prosessering.

Været kan vi neppe gjøre noe med, men kommunen kan ved neste kontraktstildeling stille et ubetinget krav om 100% av mottak, lagring og prosessering skal foregå i lukkede anlegg/bygg.

I påvente av dette kan ordfører besøke styret i Franzefoss for å påvirke beslutningstagerne til å iverksette investeringer til bygging av lagerhall da dette uansett må bli et krav ved neste kontrakt. Franzefoss må forbedre driftsforholdene ved sitt anlegg.

Bruk mere politisk kraft på vårt lokale miljø og spesielt plastforsøpling – kanskje litt mindre på ulv og jerv? 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags