Halv kraftseier - svar til Jonas Gahr Støre

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leserbrev Det er for tidlig å kalle vedtaket om ACER seier for Ap, som partilederen Jonas Gahr Støre gjør: Det er ennå mye som ikke er avklart. Det er avklart at nye utenlands-kabler skal eies av Statnett, og at de skal legges etter politiske vedtak. Da blir det fortsatt norske politikere som kan bestemme, om vannkraft og vindkraft skal brukes i kraftkrevende industri, eller eksporteres.

Hissige ACER-debattanter hevdet at kabler til Storbritannia vil bli «eksportkabler»: At disponibel kraft vil bli solgt dit, så det blir kraftknapphet og mye høyere strømpris her. Dette kan være riktig på kort sikt. På lengre sikt blir det vel så mye vindkraft også i Storbritannia, at det blir perioder med kraftoverskudd og svært lav kraftpris, der som i Danmark.

Allerede i 2011 ble det publisert en rapport med komplisert tittel: «Økt balansekraftkapasitet i norske vannkraftverk». Den var/er bare en innledende studie av utbyggings-muligheter; men den viser at mye vindkraft kan «lagres» i Norge, fra perioder med sterk til andre perioder med svak vind i de andre Nordsjølandene. Det må da bygges store pumpekraftverk ved siden av eksisterende kraftverk. Med import av mye kraft i perioder med lav kraftpris, kan utbygging av vassdrag som nå er vernet – som storparten av Driva – unngås.

I den nevnte rapporten er det antydet balansekraftverk ved Sognefjorden men ikke lengre nord, med 1400 MW sjøkabel vestover til Shetland. Der kan det bli stor produksjon av vindkraft, for leveranse sørover til Skottland, eller til lokal kraftkrevende industri. Dette innebærer at det neppe blir krafteksport fra Midt-Norge til Nordsjøområdet; men det kan bli overføring av kraft fra Midt-Norge til Østlandet og Vestlandet, for å «erstatte» kraft som eksporteres derfra til andre Nordsjøland. Det vil bli dyrt å opprettholde vernet av Rauma-vassdraget, fordi Vermevatnet – som ligger 500 meter høyere enn Gjevilvatnet – er magasinmulighet for stort pumpekraftverk.

«Global oppvarming» er en enorm utfordring, som ikke kan takles med enkle og billige tiltak: Å bruke høytliggende vannmagasiner i Norge til lagring av vindkraft fra andre Nordsjøland blir verken enkelt eller billig; men dette blir nok nødvendig, for å erstatte fossil energi – i denne delen av Europa – med utslippsfri sol- og vindkraft: Å lagre mye sol- og vindkraft i digre batterier blir neppe mulig, fordi sjeldne metaller som kobolt etter hvert vil bli for dyre til det formålet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken