Helse Møre og Romsdal - igjen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerTenkte at det skulle bli med mitt innlegg i forrige uke. Men nå har det vært styremøte i Helse Møre og Romsdal. Behørig dekket i lokalnyhetene fra NRK Møre og Romsdal, og lokale medier ellers.


Det første jeg la merke til var at vakthunden fra Helse Midt Norge, trønder selvsagt, var den eneste som hadde fått lov til å uttale seg i NRK. Det foregår nemlig slik, det er den som har makta som uttaler seg. Å med respekt å melde, han pratet bra for seg, men han sa ingenting. Slik går det når en blir opplært på mediekurs.


Det var snakk om innsparinger på 130 millioner norske kroner. Og det skulle man få til ved å innskrenke på sengepostene i Ålesund og Molde. Og ved å minimere, eventuelt legge ned rehabiliteringsenhetene i Aure og på Mork. Pluss litt til. Men felles for innskrenkningene er at det er pasientrelatert aktivitet som skal såkalt effektiviseres.


Og, kanskje det aller verste, sammenslåing av fødeavdelingene i Kristiansund og Molde. Antakelig tror styret og administrasjonen i Helse Midt Norge, nå glemmer vi Helse Møre og Romsdal som gjør de vedtak de blir satt til, at unge kvinner i disse fogderiene slutter å avle unger fordi det blir gjort et vedtak i Helse Møre og Romsdal. Min erfaring gjennom 60 år tilsier at ungdom vil fortsette å finne hverandre.


OG HELSE MØRE OG ROMSDAL HAR OGSÅ HER EN LOVMESSIG PLIKT TIL Å IVARETA DISSE UNGDOMMENE NÅR DE GIR OSS SOM BOR HER NYE TILSKUDD SOM SKAL BO OG BYGGE I ROMSDAL OG NORDMØRE.


Viss vi ser bort fra toppadministrasjonen og styret i Helse Møre og Romsdal, og selvsagt Helse Midt Norge, er det da noen som tror at det vil bli mindre behov for sengeplasser i Helse Midt Norge? Eller rehabiliteringsplasser?


Saken er at Helse Møre og Romsdal har en juridisk plikt til å ivareta pasientenes tarv. Det er videre en plikt å skaffe pasienter en seng i et rom på sykehuset. Korridorpasienter er utillatelig.


Allerede i dag er det problemer med korridorpasienter. Så det styret i Helse Møre og Romsdal vedtok i dag er at vi må holde oss friskere for å minske pasienttilstrømmingen.


Når det gjelder Aure og Mork: Helse Nordmøre og Romsdal har en lovmessig plikt til å rehabilitere pasienter etter ulykker/sykdom. Når det allerede er ventetid for å komme inn på en rehabiliteringsinstitusjon, hvordan kan det da spares penger på å legge ned plasser på veldrevne institusjoner? Løsningen må da bli å kjøpe slike tjenester i andre HF. Blir det billigere?


Så. I min tid som tillitsvalgt, først i Helse Nordmøre og Romsdal, siden Helse Møre og Romsdal, var det stadig utblåsende byråkratiet som utviklet seg noe jeg iakttok. Økonomer, jurister, sekretærer og mange andre yrkesgrupper ble ansatt, fikk seg kontor og satte i gang. Og etterhvert ble de den bestemmende kraft. Til tross for at de ikke har noen helsefaglig bakgrunn.


Det er disse som sørger for innspill til de som skal skrive styresaker. Som kan åpne eller lukke en sak. Og kan fremstille en sak slik de vil.
Det er mulig jeg følger for dårlig med, men jeg har ikke hørt et knyst om å spare penger ved å effektivisere byråkratiet i helseforetakene. Å skrelle vekk daukjøttet av uproduktive byråkrater som sitter og produserer papir som blir arkivert og som ingen siden ser.


Nei, pleiepersonell og leger, vaskehjelper og vaktmestere skal løpe fortere, stadig fortere.


Hvor galt det kan gå ser vi nå tydelig når det gjelder planene for det nye sykehuset som er planlagt bygget på Hjelset.

Sunndalsøra 24.01.19

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags