Å tenke globalt og handle lokalt

Av
DEL

LeserbrevUndertegnede reagerte sterkt på Nils Hjellmos lange innlegg 28. mai, fordi hans påstand om befolkningsveksten i fattige utviklingsland som årsak til «global oppvarming» er avsporing: Den tar oppmerksomhet bort fra det virkelige verdensproblemet, som er at det med forbruksvekst i rike industriland – basert på fossil energi – hopes opp stadig mer av klimagassen CO2 i atmosfæren.

Gunnveig Ødegård Tyrhaug er enig med Hjellmo når det gjelder det som gjøres lokalt. Hennes leserbrev datert 7. juni har også et siste avsnitt, der hun beskylder undertegnede for å «vri og vrenge på ord og meninger» i Hjellmos innlegg. Også hun «sporer av», med én setning: «Alle vet at kloden ikke kan skaffe mat til alle i framtida.»

Amerikaneren Lester Brown var angivelig jordbruksekspert. For noen tiår siden spådde han at det ville bli hungersnød i store deler av verden, allerede før århundreskiftet! Samtidig var det en annen amerikaner, med det «norske» navnet Norman Borlaug, som var virkelig jordbruksekspert: Han «dro i gang» «Den grønne revolusjonen», så det etter hvert ble dobling av ris- og hveteavlingene i store jordbruksområder. Dermed ble Browns dystre spådom uaktuell.

Veldig store arealer med muligheter for dyrking av matvekster brukes nå til produksjon av grovfôr og kraftfôr til storfe og småfe. Slik matproduksjon er relativt arealkrevende, så matproduksjonen pr dekar kan nok dobles én gang til, med bl.a. omlegging av kostholdet så det blir noe mindre andel «rødt» kjøtt. Kloden kan nok skaffe mat til også et tosifret antall milliarder mennesker; men å fordele matvarer til også de som mangler kjøpekraft vil nok fortsatt være stor utfordring.

Undertegnede har lest mye historie, og har oppfattet at det i alle verdensdeler og til alle tider har vært mangel på respekt for andres menneskeverd, med nazistenes jødeutryddelse som det verste eksemplet. Vi ønsker ikke livet av IS-kvinner og deres til dels små barn, som nå er «konsentrert» i nitrist leir i Kurdistan; men vi ønsker heller ikke at de skal komme til Norge!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags