«Nå føler jeg at jobben mer og mer dreier seg om å forsvare det vi har for å trygge lokalsamfunnet»

Tid for oppsummering: Ståle Refstie ser tilbake på året som snart er gått.

Tid for oppsummering: Ståle Refstie ser tilbake på året som snart er gått.

Av

I år har jeg skaffet meg brodder. Ikke fordi jeg har blitt gammel, selv om jeg har rundet de femti. Ikke fordi føret er spesielt glatt, selv om tele og flere omganger med snø, mildvær og frost har gitt et holkeføre som nekter å slippe taket.

DEL

Julehilsen Broddene skyldes en annen anskaffelse: Familien har fått oss hund. I skrivende stund har bikkja rundet ni måneder, og vi er ute på tur både tidlig og sent. Jeg kaller ham den personlige treneren min. Jeg har lenge følt behov for å bevege meg mer. Bikkja får meg ut av sofaen enten jeg vil eller ikke. Slik har jeg blitt godt kjent i nærområdet mitt, og treffer stadig nye og trivelige hundefolk. Ute på tur får jeg dessuten god tid til å tenke, og det gjør godt.

Den fjerde november hadde jeg tiårsjubileum som ordfører i Sunndal. Dette tiende året har vært blant de mest krevende for meg. Kommuneøkonomien er den strammeste på femten år. Også Sunndal må spare. Samtidig er kommunenes rett til lokal beskatning av kraftverk under press. Mer og mer skal sentraliseres. I år har det vært forslag om å legge ned trafikkstasjonen på Sunndalsøra, og nå sist den lokale skatteoppkreveren for Sunndal og Oppdal. Fylkeskommunen har dårlig økonomi, og har derfor foreslått å legge ned linjetilbud ved Sunndal vidaregåande skole. Forslag om høyere nettariffer vil ramme industrien vår. På toppen av det hele har Statnett ønsket å selge regionalnettet i nærområdet vårt til Mørenett på Sunnmøre, noe som vil gi høyere nettleie og dårligere kraftberedskap på Nordmøre og i Romsdal. Det er vi selvfølgelig sterkt imot. Som fersk ordfører følte jeg at jobben dreide seg om å bygge et godt lokalsamfunn. Nå føler jeg at jobben mer og mer dreier seg om å forsvare det vi har for å trygge lokalsamfunnet. Og at framtida vår avhenger av at vi vinner disse kampene.

Fra nyttår får Sunndal nye nabokommuner. Nesset blir del av Molde, Halsa blir del av Heim i Trøndelag, og Eide og Fræna slås sammen til Hustadvika. Gamle samarbeid mellom gode naboer blir oppløst, samtidig som nye lovverk krever nye samarbeidsformer. I 2019 har Sunndal derfor jobbet aktivt med å få på plass nye tjenestesamarbeid. Vi har etablert PPT samarbeid med Tingvoll, felles barnevern med Surnadal, Rindal og Tingvoll, felles legevakt med kommunene i Romsdal, felles brann- og redningstjeneste med kommuner i Nordmøre og Romsdal, og et nytt renovasjonsselskap sammen med kommuner på Nordmøre og i Trøndelag. All endring er vanskelig, men ved målrettet arbeid har vi fått på plass gode og robuste løsninger som vil stå seg for framtida. Det er jeg veldig glad for.

2019 var dessuten et valgår. For min del ble valgkampen lang og intens, med mange husbesøk og gode samtaler. Jeg bruke mest tid i Jordalsgrenda, på Ålvundeid og på Gjøra, og føler jeg lærte mye om mulighetene og utfordringene i disse bygdene. Det akter jeg å følge opp, være seg utvikling av Åfarhjellen boligfelt eller den farlige trafikksituasjonen ved Fallerittet. Selve valgnatta ble likevel en nedtur for meg. Som lokalpolitiker gjennom tjue år er jeg ydmyk for at velgerne alltid har rett, og gir klare tilbakemeldinger. På vegne av det politiske Sunndal er jeg glad for at partiet Høyre ble revitalisert og styrket seg, og jeg ønsker Miljøpartiet de Grønne velkommen i kommunestyret. Jeg takker alle som stemte på Arbeiderpartiet, mitt eget parti, men er skuffet over tilbakegangen for partiet. Samtidig er jeg glad for at jeg har tillit i kommunestyret til å fortsette som ordfører i fire nye år. Skuffelsen fikk jeg fort ristet av meg. Ermene har jeg for lengst brettet opp, og hverdagen som ordfører er tilbake for fullt. Som vanlig er det nok å ta tak i.

Jeg har alltid opplevd sunndalinger som positive. Nå om dagen synes jeg at det er for mye negativitet. At den offentlige debatten har hardnet til. At det ofte skytes først og spørres siden. Jeg får høre at både det ene og det andre «sies på bygda». Mye har liten rot i virkeligheten, eller skyldes at folk snakker om hverandre heller enn til hverandre. Slik kan vi ikke ha det. Vil vi ha vekst og utvikling i Sunndal, har vi et felles ansvar for å være gode sunndalsambassadører. Et felles ansvar for å snakke opp det vi er. Som Lina Engelsrud så treffende sa det i en aviskommentar: Bildet av Sunndal som en kranglete plass holder flere folk borte enn de problemene og manglene som høylytt kritiseres.

Så ser vi at ungdomsmiljøet hardner til. Også i Sunndal. Det har skapt stort engasjement i lokalsamfunnet vårt. MOT Sunndal jobber godt, og både de unge MOTivatørene og de voksne MOT-coachene imponerer meg stort. Helsestasjonen for ungdom har åpnet kontor ved Ungdomssenteret. Kommunen og politiet samarbeider godt om forebyggende arbeid. Folk flest stiller opp hver fredag som kveldskråker på Sunndalsøra. Nylig økte kommunestyret ressursene til sosiallærer ved Sunndal ungdomsskole, samt til kommunens ungdomsseksjon. Dermed kan Ungdomssenteret holde åpent hver fredag. En viktig fellesnevner for disse tiltakene er flere ansvarlige voksne på steder der ungdommen er. Mange med meg har lagt seg på minnet at det krever en hel landsby for å oppdra et barn. Jeg er stolt av at vi sunndalinger tør snakke om problemene, tar ansvar, satser på ungdommen og gjør en felles innsats for ungdommene og framtida vår.

I kommunen er vi i gang med et stort arbeid for å tilby hele stillinger til ansatte som ønsker det. Planen var å vedta heltidsprosjektet før jul, men da ble det stoppet for å gjøre nødvendige avklaringer. Viljen til å komme i mål er likevel stor hos alle partene. Kommuner satser på så mangt. Noen bygger gondolbaner. Noen setter ned formuesskatten. Mitt mål for det nye året er at Sunndal kommune satser på våre ansatte. At vi tilbyr folk heltid og innfører heltidskultur. Fordi folk fortjener forutsigbar arbeidstid og ei sikker lønn å leve av. Gjennom heltid gjør kommunen seg dessuten attraktiv som arbeidsgiver. Det blir viktig for å sikre nødvendig rekruttering i framtida.

Sunndal er et godt samfunn å leve i. Her er gode kommunale tjenester og tilbud, et framtidsrettet næringsliv, overskudd av interessante jobber, et godt utvalg av butikker, livskraftige bygder og vill og vakker natur. I år åpnet Newton Sunndal, som er et spennende innredet og teknologisk velutstyrt lokale for praktisk undervisning i naturfag og teknologi for barn og unge. Hydro Sunndal investerer jevnt og trutt i fabrikken, mens mange bedrifter utvider eller etablerer seg i Sunndal Næringspark på Håsøran. Nofima har investert i ny marinhall og fjernvarmesentral ved forskningsstasjonen i Sjølseng. Reiselivet i Sunndal melder om en god sesong. I skrivende stund er det også stort engasjement for å utvikle området rundt Vinnu, Europas høyeste foss, som tursti, spektakulær trapp og attraksjon. Vi gjør det bra i Sunndal, og har alle forutsetninger for å gjøre det enda bedre. Da må vi se framover, snakke oss selv opp, jobbe sammen og bygge videre på alt som er og går bra i bygda vår.

Så tar vi med oss at vi faktisk vinner viktige kamper. Elektrofaglinja ved Sunndal Vidaregåande skole blir opprettholdt. Trafikkstasjonen på Sunndalsøra ser ut til å være berget. Kraftskatteutvalgets forslag om å frata vertskommunene inntektene fra vannkraftverkene møter massiv motstand, også fra kraftbransjen. Det blir spennende å se hvordan det går med den saken til neste år.

For min egen del har jeg blitt hytteeier i år. I Skardalen på Oppdal. Det ordnet Trine, min bedre halvdel, mens jeg var travel med valgkamp og valg. Jeg må innrømme at jeg ble tatt litt på senga, men nå er jeg veldig fornøyd. Hytta skal bli et fint samlingssted for alle generasjoner i familien vår. Selv har jeg blitt én generasjon eldre. I år ble jeg bestefar for første gang. Det er litt vanskelig at barnebarnet og foreldrene hans bor i Stavanger, som jo ligger veldig usentralt i forhold til Sunndal. Derfor er det stor stas at de kommer hjem til Sunndal i jula, så hele storfamilien kan feire sammen.

For nå er det jul, og jul er det beste som fins. Julegrana på Øratorget har blåst ned, og det til gagns. Det er tid for høytid, familie, julemiddag og julegaver, men også ettertanke og forsetter for neste år. Mitt forsett er som vanlig at året vi snart går inn i skal bli bedre enn året vi går ut av. Uansett – nyt en velfortjent pause fra hverdagen sammen med familie og venner. God jul til dere alle!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken