Svar til Øystein Folden: Hva skal vi med kopper og aluminium?

Av
DEL

LeserbrevLeder Øystein Folden i Naturvernforbundet er «svartsynt», når han skriver at alle koppergruvene vil være tomme og alle skraphaugene vil være fulle, om noen tiår: Verden fungerer slik at det alltid vil være mulig å skaffe mer metall, fra «fattige» forekomster i naturen, og med resirkulering av det som er i skraphauger. Problemet er at utvinning fra «fattige» forekomster vil kreve mye mer energi enn vanlig hittil.

Koppermalmen ved Repparfjorden i Finnmark er vel såpass «rik», at utvinning der vil kreve mindre energi enn utvinning visse andre steder. I så fall vil det bli utvinning med større energiforbruk annet sted, hvis koppermalmen ved Repparfjorden ikke kan tas ut.

Verdensbehovet for metaller som kopper og aluminium vokser «i to retninger», som følge av både befolkningsvekst og industrialisering, særlig i visse andre verdensdeler. Med «grønt skifte» blir det vel vekst også i en tredje «retning»: Med at elbiler trenger noe mer kopper enn biler med bensin- eller dieselmotor, og med at generatorer i vindmøller trenger noe mer kopper enn de i vannkraftverk med tilsvarende produksjon.

Norge ligger langt nord og har ofte skydekke, så her satses det ikke på solenergi. Vi «bidrar» likevel mye til utnyttelse av solenergi, med stor produksjon av aluminium som brukes som byggemateriale i etter hvert mange solenergi-installasjoner, i andre land.

Aluminium er varig, er lett å smelte om, og har mye større skrapverdi enn jern/stål. Dermed blir det så mye resirkulering av aluminium at det metallet i stor grad fungerer som kretsløp-ressurs. Er bruk av kretsløp-ressursen vannkraft til å bygge opp verdens-beholdningen av «kretsløp-ressursen» aluminium, så den kan brukes i stadig flere solenergi-installasjoner, det mest bærekraftige vi kan gjøre?

Vi bør ta inn over oss at fattigdom fortsatt er det største verdensproblemet, selv om «global oppvarming» nå får mer oppmerksomhet: Naturressurser som vannkraft og koppermalm bør utnyttes, selv om det da blir noen sår i landskapet. Dette fordi særlig ennå fattige deler av verden trenger mye ny og helst «grønn» energi!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags