Vi skriver fredag 22. mars 2019

Av
DEL

LeserbrevPresse og sosiale media har hele uka hatt stort fokus på skoleungdom som har forlatt skolebygningene, og gått til streik, for at politikere og andre voksne må våkne opp og ta bedre vare på miljøet vårt. Dette har vært hovedoppslag i flere nyhetssendinger den siste tida.

Det har gått ganske nøyaktig to år siden en gåsenebbhval stranda på Sotra, med magesekken full av plast. Dette ble også viet stor oppmerksomhet i media, og satte nok en støkk i mange av oss. Etter det er jeg, og sikkert flere med meg, blitt litt mere bevisst på å sortere plast som samles i poser, legges i godkjent sekk og settes ut på gata sammen med den blå papirdunker til faste datoer.

Vi har blitt klar over at plast er noe herk for naturen vår, og det hender ofte at jeg plukker med meg ting og legger i vår sekk når jeg er ute på tur.

Ja, her i Sunndal har vi til og med ei egen gruppe, som kaller seg søppelplukkerne i Sunndal. De skal ha stor ære og takk for den jobben de gjør. Etter hva jeg har forstått, er mye av de de samler opp plastavfall.

Men tilbake til denne fredagen. Det er dårlig vær på Nord-Vestlandet,- også på Sunndalsøra, med nedbør og stri vind. Vinden kjennes godt, også i området der vi bor på Holten.

Mannen i huset har i god tid, på formiddagen, satt den blå dunken ut på fortauet, og knytta plastsekken fast i den. Jeg hadde litt otte, både for dunken og sekken, og kasta ofte blikket ut for å se hvordan det gikk, og det gikk ikke bedre enn at sekken løsna, og posene med plast var i fint driv ut mot Sunndalsvegen. Da var det bare å hive seg ut i Nebbvinden, og plukke plast for harde livet. Tilbake til dunken, knytta jeg på nytt sekken fast og gikk inn i varmen. Denne dagen var det flere oppgaver som skulle utføres på kjøkkenet, så jeg hadde god anledning til å følge med dunk og sekk.

Det skal sies at det ofte observeres både plast og annet avfall som fyker med vinden ut mot Sunndalsvegen, når været er som det var denne dagen. En del av dette havner sannsynligvis på elva og ender opp i sjøen. Det er heller ikke noe sjeldent syn å se hele avfallsdunker som blir tatt av vinden i vårt nærområde.

Klokka nærma seg 13, og jeg holdt fortsatt et øye med dunken. Nå måtte vel søppelbilen snart være her? Så, heldigvis, oppfatta jeg at noe var på gang, og riktignok, der sto den Orange bilen ute på gata.

En mann gikk bort til dunken og røska et par ganger i sekken for å løsne den, noe han ikke greide. Dermed ble sekken med opp da dunken ble tømt i bilen,- og den ble med ned igjen. Den ble også med da han satte dunken et par meter tilbake på fortauet, og mannen gikk tilbake og steg opp på bilen, som kjørte av sted. HÆ,- jeg kunne ikke tro det jeg så,- var det mulig???

Jeg løp ut og brukte et par sekunder på å knyte sekken løs, tok den med meg og gikk mot naboen, der bilen sto, hvorpå jeg ropte at de måtte ta med sekken vår. Der ble jeg i høye ordelag fortalt at sekken ikke skulle knyttes fast! Og,- det var ikke akkurat i en vennlig tone.

Jeg var fortsatt i sjokk etter opplevelsen, og spurte vedkommende om han kjente vinden? Da ble jeg høylytt orientert om at hvis vinden var et problem, kunne jeg gå til servicekontoret og få en krok til å henge på dunken. Også det i en tydelig irritert tone.

Takk for opplysningen, sier jeg bare!

Jeg har selv vært kommunalt ansatt i 41 år og har betalt min skatt med glede. Så vidt jeg vet har vi vært lovlydige borgere av kommunen siden vi flytta hit i 1974. Vi driver hjemmekompostering, betaler kr 8866 to ganger i året i kommunale avgifter (som også innebærer betaling for å bli kvitt plastavfall), og prøver ellers å følge de lover og regler som gjelder. At plastsekken IKKE skal knyttes fast til papirdunken, hadde vi altså ikke blitt orientert om, før fredag den 23. mars. Men da fikk vi greie på det,- på en lite trivelig måte.

Trenger jeg å si at jeg ble sint? Men det som verre var,- jeg ble også så enormt skuffa. Og jeg spør meg,- er det slik vi skal framstå i Sunndal kommune? Er dette Sunndal vill og vakker?

Er dette en all right måte å drive prinsipprytteri på? For det må være det er? Jeg mener sågar at vi i den første plastinnsamlingstida fikk beskjed om å knytte sekkene fast til dunken slik at de ikke skulle blåse bort? Jeg opplevde også lørdagen etter, da jeg kjørte ned til sentrum, å møte en grå plastsekk, full av plast til gjenvinning, på ville veier i krysset Lykkjevegen / Sunndalsvegen.

Dagen etter, midt i kirketida, var jeg atter på vegen. Da hang en grå plastsekk, for øvrig tom, og blafra i vinden rundt ei vegstikke, rett utafor kirka. Og jeg innrømmer, jeg blir ikke motivert for å samle løst søppel med ei slik arrogant holdning jeg ble møtt med av denne renholdsarbeideren.

Tenk hvis tømmerne kunne ha et bitte lite redskap i lomma som de kunne kutte knuten med, så kunne alle igjen bli oppfordra til å knyte sekken fast, nettopp for å unngå at plasten blir tatt av vinden.

Jeg tror at flyvende søppel /plast er et kjent fenomen for mange her i Sunndal. Jeg mener at vi skal fortsette en felles dugnad for å bekjempe forsøpling av miljøet vårt, og støtter alle de unge som demonstrerer for å ta bedre vare på kloden vår.

For å bidra til dette, mener jeg at vi må ta tak i det som oppleves som problematisk lokalt. Skal vi arbeide sammen om det,- og være bitte lite grann ydmyk?

Er dette vårt problem?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags