Den grønne bløffen!

Nils Hjellmo.

Nils Hjellmo.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevFor en god stund siden kunne man lese i Nationen at Miljøpartiet de Grønne hadde kommet med oppskrift på hvordan insektdøden kan stoppes. Bonde og Småbrukerlaget henger seg på, og er delvis enige i det som foreslås, men de passer seg vel for å nevne de virkelige årsakene til de katastrofale insektdøden. Noe kunne bli tråkket på «tærne».

Den systematiske drepingen av insekter skjer over alt i samfunnet. Høstemetodene i landbruket med sprøyting av åker og eng. Fôrhøstere og skiveslåmaskiner levner ikke humler, marihøner og andre insekter stor sjanse til å overleve når de kommer durende. Og skulle en flue eller to ha forvillet seg inn i husene til oss så er det fram med sprayboksen og gi dem en dusj med langtidsvirkende kjemikalier, eller henrette dem med fluesmekkeren.

Biltrafikken og slått av veikantene flere ganger om sommeren er vel en av de mange årsakene til insekter er i ferd med å bli utryddet. Veikantene er «Norges siste blomstereng» og der samles humler og pollinerende insekter, og går en sikker død i møte når kantklipperen kommer. Biltrafikken tar livet av enorme mengder insekter. Ta en opptelling av fluelik i grillen og frontruta på bilen din neste gang du vasker den. Gange dette med 2768864 som var antall personbiler i Norge ved utgangen av 2018, og siden er det blitt enda flere. Hvis vi tenker tilbake i tid så vil vi huske at det var langt flere insekter som satt fastklistret i fronten på bilen før, så det er ikke tvil om at det er langt mindre av disse små skapningene nå.

Det er også blitt mye mindre fugler, men det er ikke så merkelig når de ikke har noe å leve av. Det nyeste nytt for å holde plenen «vakker og velfrisert» er robotplenklipperen. Den kjører rundt sent og tidlig og sørger for at det ikke kommer opp noen blomster i plenen. Kanskje var det en ide og «arrestere» den en stund og unngå at plenen blir en biologisk ørken. Skal ikke se bort fra at hageeieren også hadde hatt gått av å bruke en klipper som man må gå etter. Det er god trim. Og så går det an å la noe av plenen vokse vilt gjennom sommeren, til stor glede for insektene.

Det var en stund at det var oppfordret til å snekre humlekasser i alle slags fasonger for at humlene skulle ha en vinterbolig, men hva hjelper vel det når de fleste er drept i løpet av sommeren. Humler kan heller ikke fryses ned for å våkne igjen om våren som noen tror.

Statens vegvesen har ansvaret for de fleste av veiene her til lands. Det ser ut til at det er viktigere at de over 100 underentreprenørene har nok å gjøre, enn å ta hensyn til miljøet. Statens vegvesen må bli mere miljøvennlig, og holde disse underentreprenørene mer i «ørene».

Med stadig økende trafikk er veiene blitt en «dødens korridor». Elg, hjort, rådyr, ekorn, grevling, pinnsvin, hare og insekter stryker med, og det verste, mennesker drepes og lemlestes. Det viktigste er å legge til rette for at det kan kjøres raskere, og mere, ser det ut til.

Skjønner ikke helt hva som menes med det «Grønne skiftet». For meg ser det ut som en gedigen bløff. Når det gigantiske oljefeltet Johan Sverdrup er i full drift vil det produsere 600.000 fat olje hver dag og gass i tillegg. Feltet vil stå for 25% av all norsk produksjon av olje når det er i full drift. Dette er bare i Norge, hva med oljen som pumpes opp og kullet som graves ut i resten av verden. Når dette skal forbrennes må dette føre til en voldsom økning av Co2 i atmosfæren, der det er alt for mye fra før. Tørke, flom, sykloner og naturkatastrofer over hele verden er et godt bevis på dette. Stigende temperatur der havisen smelter og permafrosten forsvinner er en skremmende utvikling. Mange av verdens største byer ligger på havnivå og det skal ikke mye til før de er oversvømt. Dette er noe av følgene av vår bruk av fossil energi.

Hurra for skoleungdommen som streiket for miljøet. Hurra for AUF som fikk stoppet konsekvensutredningen av Lofoten og Vesterålen på Aps landsmøte. I det minste en utsettelse av oljeutvinning i verdens viktigste fiskeområder. Politikeren tar ikke klimatrusselen helt på alvor. Miljøminister Elvestuen ville ikke love skoleungdommene at Norge skulle slutte å lete etter olje. Politikere i et såkalt demokratisk samfunn har liten, eller ingen makt til å forandre på noe. De tyr som regel til avgiftsøkninger med liten eller ingen positiv virkning.

Skal vi få gjort noe med den farlige utviklingen vi er inne i må vi i det minste få stoppet befolkningsveksten. Vi nærmer oss 9 milliarder mennesker på jorden med stormskritt. Den øker med mellom 50 og 100 millioner om året. Hadde den minket tilsvarende hadde vi hatt en sjanse til å stoppe oppvarmingen av kloden. På klimatoppmøte i København var det et lyst hode som foreslo at man skulle ta tak i dette med den voldsomme økningen i folketallet. Han ble ikke hørt, og siden har det vist ikke vært tema når verdens ledende politikere har vert samlet for å diskutere miljøkrisen. Den gudbenådede forfatter og tegner Kjell Aukrust sin fantasifigur Hallstein Bronskimlet d.a.y, var også opptatt av befolkningsveksten. Han tok opp dette da han holdt foredrag på Norges Sildesalgslags årsmøte i Bergen. Når det gjald seksuallivet advarte han mot 4 barn, da statistikken viser at hvert fjerde barn som blir født er en kineser. Bronskimlet poengterte at det ikke var rasediskriminering som lå til grunn for hans negative innstilling til spørsmålet, men kun klimatiske hensyn. Kineserne har vel for lenget gitt opp å stoppe befolkningsveksten. Litt humor i den så gravalvorlige klimadebatten skader vel ikke.

Vi kunne i beste fall ha utsatt det totale kollaps hvis vi reduserte bruken av fossilt drivstoff, men det er lite som tyder på at det er mulig å få til. Flytrafikken bare øker, folk flyr bare oftere og turene blir lengre. En tur eller to til Thailand i løpet av året er vel ikke så uvanlig for en ferierende nordmann. Flytrafikken er vel den som forurenser mest og har det største utslipp av Co2 til atmosfæren. Gå inn på flyradaren på PC’n din for og se hvor mange fly som er i luften over Europa til enhver tid, og i tillegg kommer disse enorme båtene som frakter turister verden rundt. Det satses på turisme over en lav sko. Over alt tilbys det turer med « fantastiske opplevelser». Dette har sin pris, forsøpling og folk som skiter over alt. Dette ble et stort problem i de mest populære områdene i Nord-Norge siste sommer. Og så kan man lure på; Er all denne reisingen strengt talt nødvendig? Vi hadde overlevd om vi hadde holdt oss hjemme. Det er all denne turisttrafikken som holder alle disse forurensende flyene i luften og turistbåtene som forpester norske fjorder.

Og så var det denne all denne verdens plast da, som holder på å ta kverken på oss. Nesten alt du kjøper i butikkene er innpakket i både ett og to lag med plast, og for å få pakket ut må du ofte ty til skarpe redskaper. Det er nesten bare majones og kaviartuben som ikke er pakket inn, men toppen er da av hardplast.

Landbruket er en enorm forbruker av plast, og på langt nær alt blir resirkulert. Det ligger gamle rundballer over alt. Bøndene som eier disse bør få ut fingeren, og få ryddet opp i dette. Plasten vil over tid gå over til mikroplast og havne i næringskjeden, og til slutt får vi det i oss. Disse gamle halvråtne rundballene er også en visuell forurensing. Landbruket er pålagt å ta sin tørn for å redusere utslippene av CO2. Det er nesten komisk når landets statsminister går ut og peker på at KUFISEN er en grunnene til at kloden holder på koke. Og så har vi disse som mener at hvis vi spiser mindre rødt kjøtt, så vil det være et viktig bidrag til å redusere utslippene. Det er viktigere ting å ta tak i.

Politikerne passer seg vel for å nevne de virkelige grunnene til den globale oppvarmingen. Det kunne føre til dårligere oppslutning om partiene, og færre stemmer ved stortingsvalg. Vi er alle oss selv nærmest, og prøver å mele vår egen kake.

Og så har vi disse menneskene som ikke tror at klimaforandringene er vår egen skyld. Det er litt merkelig at de er noen som vet bedre enn verdens ledende vitenskapsmenn på dette området. Det holdes klimatoppmøter, så det prøves å gjøre noe, men så er det da så vanskelig å bli enig.

Hvalen som ble funnet død med mage full av plastposer satte vel en støkk i en og hver av oss. Det nesten ubegripelige hvor likegyldige vi mennesker er. Vi steller oss dårlig, vi er ikke i stand til å ta vare på vårt eget livsgrunnlag. Grådighet og egeninteresser overskygger alt.

Slik forgår verdens herligheter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags