Mannskapsmangel i Sunndal Røde Kors Hjelpekorps

Sunndal Mannskap fra Røde Kors Hjelpekorps på vakt i påskefjellet. Foto: Geir Atle Oldervik

Sunndal Mannskap fra Røde Kors Hjelpekorps på vakt i påskefjellet. Foto: Geir Atle Oldervik

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDe siste 5–6 årene har antallet aktive medlemmer i hjelpekorpset gått litt opp og ned, men dessverre mest ned. Selv om vi med jevne mellomrom får nye og engasjerte medlemmer så er tilveksten mindre enn frafallet, å dette har spesielt vært tilfelle de siste årene. Nå har vi en «grunnstamme» på noen få personer med lang erfaring, i tillegg til de som er relativt ferske i organisasjonen; til sammen blir dette akkurat nok til at vi klarer å være operative å kan dermed tilby en tilfredsstillende beredskap i Sunndal kommune.

Hva driver Røde Kors Hjelpekorps med?

Først veldig raskt om organisasjonens oppbygging: Internasjonale Røde Kors – Norges Røde Kors – Møre og Romsdal Røde Kors – Sunndal Røde Kors – Sunndal Røde Kors Hjelpekorps, men nok om det. 

Det de fleste tenker når de ser eller hører om hjelpekorpset er antakelig vis påskevakt, varekjøring i Grødalen, plastring av deltakere på Hydro Cup og lignende, å alt dette stemmer. Men det er faktisk ganske mye mere, spesielt med tanke på redningstjenesten.

1. Leteaksjon

Vi kan tenke oss at to ungdommer har lagt ut på en fottur i Sunndalsfjella fra fredag til søndag. Ungdommene har avtalt med sine foreldre at de skal komme ned før 18:00 på søndag. Problemet er bare at de kommer ikke ned til avtalt tid på søndag og ingen har sett eller hørt noe fra dem siden lørdag morgen, da var de ved ei seter hvor det tilfeldig vis var telefondekning. Nå er det i tillegg regn, lavt skydekke og tett tåke. Foreldrene til de to ungdommene snakker sammen og blir enige om at de må ringe politiet.

Politiet starter med innhenting av informasjon som at de var ved en ikke navngitt seter lørdag morgen, peiler posisjon for siste kontakt med telenettet o.l. 

Samtidig blir 330 skvadronen på Ørlandet og distriktsvakta til Røde Kors Hjelpekorps alarmert, SeaKing helikopter fra Ørlandet blir kansellert grunnet vær. Distriktsvakta til Røde Kors alarmerer alle hjelpekorps i Nordmøre og Romsdal og de nærmeste hjelpekorpsene i Sør-Trøndelag. Det går ut alarm til Nesset Folkehjelp og Norske Redningshunder, alle de frivillige organisasjonene i distriktet er på vei.

Siden dette er en søndag så sender operasjonssentralen til politiet en bil fra Molde med en innsatsleder og en betjent, turen opp til utgangspunktet for turen tar 1 time og 50 min når de kjører utrykning. Seks av medlemmene på alarmlista til Sunndal RKH svarer at de kommer umiddelbart, de bruker 20 min fra de satt i sofaen hjemme til de er på tur ut av garasjen på Røde Kors-huset. Røde Kors ankommer 50 min før politiet, oppstartfasen av aksjonen ble planlagt i beredskapsbilen på tur oppover, så fire av mannskapene blir umiddelbart sendt opp til setra ungdommene var ved på lørdag. De to andre blir værende for å starter oppretting av KO, sette opp strømaggregat og planlegger nye søketeiger til mannskapene fra de andre hjelpekorpsene og organisasjonene som er varslet. 

Når politiet kommer gir de beskjed om at Røde Kors styrer og planlegger søkene ute i felt ut ifra gitte nasjonale retningslinjer, politiet tar seg av å rekvirere resurser.

10 timer ut i aksjonen blir ungdommene funnet i god behold, men kalde og slitne. De var ikke trent i kart og kompass, noe som resulterte i at de gikk seg bort i tåken. Heldig vis var de godt utstyrt og hadde ekstra mat med seg.

Så hvem skulle ha drett ut for å lete etter ungdommene om ingen av Røde Kors eller de andre organisasjonene sine medlemmer hadde møtt opp? To politimenn fra Molde som kanskje ikke kjenner området...? Det kan jo tenkes at mange uorganiserte frivillige (privatpersoner, venner, familie o.l..) kan hjelpe, men hvordan skal de få det gjennomført? Uten hjelpemidler og trening på søk og redning så er de nesten sjanseløs.

2. AMK/ambulanseoppdrag

Den største delen av oppdragene til hjelpekorpsene de siste årene er ambulanseoppdrag. Vi får alt fra overtråkk på en tursti til hjerteinfarkt på familiehytta. 

Og for å si det rett ut: Om noen blir alvorlig syk på familiehytta i Grødalen eller andre steder i vintersesongen, og det samtidig er snø i lufta, så er det Røde Kors Hjelpekorps eller andre frivillige organisasjoner som rykker ut for å hjelpe deg. Det er slik det er her i Norge, så lenge vi har medlemmer som kan rykke ut da naturlig vis ... Hvis ikke kommer det faktisk ingen. 

Ambulansetjenesten i Sunndal og Norge for øvrig er veldig flinke, men det hjelper lite om man ikke kommer fram til pasienten; for helsevesenet er helt avhengig av frivillige organisasjoner når det er hendelser utenfor bilvei.

3. Kommunal beredskap

Sunndal kommune har som mange andre kommuner en beredskapsavtale med lokalt Røde Kors. For Sunndal Røde Kors Hjelpekorps så innebærer dette blant annet å ha planer på evakuering og trening i tilfelle naturkatastrofer som flom, snøskred brann o.l. Andre scenario kan være å bistå lokale myndigheter i tilfelle utfall av kritisk infrastruktur som vann, strøm, telefon o.l. 

En liten bønn til sunndalssamfunnet!

Vi i Sunndal Røde Kors Hjelpekorps trenger ALLE som synes dette høres interessant ut, men mest av alt så trenger sunndalssamfunnet et sterkt hjelpekorps.

Ingen av medlemmene i hjelpekorpset er forpliktet til å møte opp når alarmen går; grunnen til at vi alltid kan stille er at vi har nok medlemmer til at det alltid er noen som kan. Men som sagt, dette er ikke en selvfølge lenger.

Betalingen er anerkjennelse for jobben du gjør og ikke minst livene du redder; å det er god betaling!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags