Mobilen er kommet for å bli

Mobil: Aslak Berntsen Husby.Arkivfoto

Mobil: Aslak Berntsen Husby.Arkivfoto

Av
DEL

MeningerDen 10. august skrev Germain Schmid, førstekandidat for MDG i Sunndal, at skolene skal være stort sett mobilfrie. Han begrunner dette blant annet med at det vil føre til mindre mobbing, bedre sosiale forhold og mer fysisk aktive elever. Løsningen som foreslås er at elevene lar telefonen ligge hjemme eller at den leveres til lærer på starten av dagen, og at den ved sistnevnte tilfelle kan leveres ut igjen i timen av læreren hvis det er pedagogisk ønskelig.

Det viktigste skolen gjør er å forberede enhver elev for samfunnet de skal leve i. Da er det viktig at alle skoler, i hele Norge, omfavner dagens samfunn og alt det innebærer. Derfor kan man ikke forby utfordringer som elever vil møte i livet. Mobilen er kommet for å bli – å omfavne den er det eneste rette å gjøre for at vi skal kunne «ta vare på framtiden», som MDG selv sier. Som Schmid selv er innom i leserinnlegget sitt: Abelia (NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter) omtaler mobilforbud i skolen som en ansvarsfraskrivelse, og det er akkurat det det er! Utfordringer elever vil møte i livet skal inkluderes i skolen – vi løser ingenting ved å forby. Istedenfor skal skolen lære oss å bruke mobilen som det gode hjelpemiddelet det er.

Jeg mener ikke at det skal være vill vest i klasserommet. Elever skal ikke sitte å scrolle, snappe og taste mens læreren underviser. For det første ødelegger det for elevens læring, og for det andre er det ekstremt respektløst overfor læreren. På Sunndal VGS har vi per dags dato ikke noe mobilforbud, men likevel blir uskrevne regler for skikkelig mobilvett stort sett overholdt.

Schmid skriver at et mobilforbud vil gi en sårt tiltrengt pause fra den virtuelle virkeligheten. Det ligger mye sannhet her – mobilavhengighet er et reelt problem. De fleste av oss har godt av en pause fra skjermen, men hvorfor skal dette skje akkurat i tidsrommet 8-15? Kan vi ikke alle bli mer bevisst på egen mobilbruk gjennom hele dagen?

Hvis vi skal ha forbud mot alt som skaper psykiske problemer og stress for elever, vil skolen i Norge endre seg drastisk. Da vil vi gå med uniformer for å unngå klespresset og skrive alt for hånd fordi en PC byr på for mange distraksjoner.

Heldigvis finnes det andre måter for MDG å sikre bedre psykisk helse enn å innføre mobilforbud. Det første og viktigste er å sikre et synlig og tilgjengelig helsesykepleiertilbud på alle skolene i Sunndal. Da jeg gikk på ungdomsskolen for et par år siden, var ikke helsesykepleier til stede mesteparten av tiden. For mange har helsesykepleier vært personen som gir deg vaksiner, men slik burde det ikke være. Gutter og jenter skal vite at de har noen de kan gå til for å snakke om sine utfordringer. Jo tidligere vi synliggjør helsesykpleieren, jo mer vil ungdommen benytte seg av tilbudet videre i skoleløpet.

I tillegg til en synlig helsesykepleier, vil en høyere lærertetthet sikre bedre psykisk helse. Når en skoleklasse nærmer seg 30 elever, er det for lite med en lærer i klasserommet, og en for mye på kontorplassen – de bør være der elevene er.

Du kan ta oljen, Germain – men mobilen min får du aldri!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags