Sommerhilsen

Ståle Refstie.

Ståle Refstie.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevOgså i år kom sommeren. Tre ganger. Mellom fine sommerdager har vi hatt kuldegrader, snø og slapsete veger. Det gode med dette er at snøsmeltingen i fjellet skjedde i tre etapper. Dermed fikk vi tre halvstore flomtopper, og unngikk storflom i år. Det er vi sunndalinger alltid glade for. I skrivende stund er Sankthans passert, Frua på Elverhøy går for fulle hus, og sommeren er kommet for å bli. Det går mot ferietid.

Selv er jeg inne i mitt tiende år som ordfører. Ti år mens Sunndal har opplevd finanskrise, nedstenging av Su3 og ekstremvær både sommer som vinter, men også omstilling og opptur for industrien og betydelig opprustning av viktige veger i kommunen vår. For meg har dette vært arbeidsomme men givende år.

Når det gjelder hva jeg selv har jobbet med, er jeg er fornøyd med at vi har fått kulturlandskapene i Trollheimen og øvre Sunndal ut av yngleområdene for jerv. Samtidig greide vi å holde Grødalen og Fjellgardene ute av det nasjonale leveområdet for villrein. Seterdalene i Sunndal er en viktig del av kulturarven vår. Nå kan vi fortsatt pleie dem gjennom beiting og bruk. Så er jeg fornøyd med å ha bidratt til etableringen av CO 2 -kompensasjonsordninga for prosessindustrien, samt til innstramming i byggingen av strømkabler til utlandet. Det er viktig for videre utvikling av lokal og nasjonal industri. Jeg er stolt av å ha bidratt til oppbyggingen av den nasjonale skredvarslingen i regi av Varsom.no etter den hvite rasuka i 2010, samt til bedre beredskap og ras- og flomsikring i Sunndal. Jeg er mer enn fornøyd med at vi fikk på plass Oppdølsstrandtunnelen. Vi satte Norgesrekord i tunneldriving. Snora ble klippet kun fem år etter at vi begynte å jobbe for tunnelen. Jeg er glad for å ha bidratt til at lokale krefter tar hand om og videreutvikler Lady Arbuthnot. Jeg er også fornøyd med å ha bidratt til etableringene av Handelsforum og Reiselivsforum, og dermed til bedre samarbeid mellom aktører innen handel og reiseliv i Sunndal. Sist men ikke minst er jeg fornøyd med å ha bidratt til styrking av Sunndal VGS gjennom samarbeid mellom kommunen og fylket om viktige linjetilbud. Dette er viktig både for ungdommen og næringslivet, og ikke minst for det gode arbeidet med bosetting og integrering av flyktninger som vi driver, kjent som Sunndalmodellen.

Dette er ikke min fortjeneste. Dette og mere til har vi fått til sammen. Det er slik vi jobber i Sunndal. Derfor mener jeg bestemt at Sunndal er bedre rustet for framtida nå enn vi var for ti år siden. Derfor har jeg tro på at Sunndalssamfunnet skal lykkes og utvikle oss videre også i årene som kommer.

Men tilbake til 2019. For meg har året vært preget av barn og unge. De senere årene har vi hatt gledelig høye barnetall i Sunndal. Dermed har kapasiteten i barnehagene våre kommet under press. Det er min største bekymring nå om dagen. I mai ble endelig den nye Ålvundeid barnehage tatt i bruk med 70 barnehageplasser. I tillegg er kommunen i gang med å utvide Holssand barnehage. Her kommer 38 nye plasser, og måler er at de står ferdige i løpet av året. Samlet vil disse nye barnehagene øke kapasiteten med 40 plasser. Så er det tid for ny sentrumsbarnehage. Samtidig må vi hegne om barnehagene i Øksendal og på Gjøra. Både ungene og ansatte i barnehagene i Sunndal fortjener gode og moderne barnehagebygg.

Februar kom med bekymringer om utviklingen i ungdomsmiljøet i Sunndal. Politiet, skolen og ungdomsarbeidere meldte om en tøffere tone, organisert slåssing og økt bruk av hasj. Svaret fra sunndalinger flest var felles innsats for oppvekstmiljøet til barn og unge. Foreldre flokket til Kulturhuset og temamøtet Ung i Sunndal 2019 – Bekymring og felles innsats. Det ble avsparket for en rekke gode tiltak. Lockout Kettlebell Club startet med boksing mot sparringputer ved Sunndal ungdomssenter - for å finne smilepulsen. Ledelsen og AKAN-utvalget ved Hydro Sunndal besøkte elevene ved Sunndal ungdomsskole sammen med Blå Kors og fortalte om bedriftens nulltoleranse mot rus. Politiet holdt foreldremøter om uønsket deling av bilder på nettet. For å nevne noe.

Ungdommen kom selv på banen gjennom MOT Sunndal. De arrangerte rusfritt nattMOTmai ved Sunndal ungdomsskole. Her døgnet 224 ungdommer natt til 1. mai. Kommunen og lokalt næringsliv stilte villig opp som sponsorer, og 40 voksne brukte natta sammen med ungdommen. Ungdommene selv fylte skolen, sportshallen og svømmehallen med aktiviteter som Zorb-ball, bruskassestabling, klatring, human hamster-ball, sumobryting, escaperoom, skyting med pil og bue, karaoke og en klassekonkurranse som pågikk gjennom hele natta. Tre måltider ble også servert. Selv stod jeg på kjøkkenet, var gangvakt, og avsluttet morgenen med steiking av speilegg til frokosten. Det sies at det skal en hel landsby til for å oppdra et barn. NattMOTmai samlet landsbyen. Det er jeg stolt av. Når vi viser at vi bryr oss, da er vi på rett kurs. Jeg vil rette en spesiell takk til dere unge MOTivatører og MOT-coacher som ga mye av dere selv for å få dette til. Jeg gleder meg allerede til neste år.

Så har det vært en sann glede å endelig kunne ta i bruk Newton Sunndal. Et Newtonrom er et spennende innredet og teknologisk velutstyrt undervisningslokale for praktisk undervisning i naturfag, matematikk og teknologi. Vårt Newtonrom er det første på Nordmøre og i Romsdal. Hydro Sunndal har stilt andreetasjen i gammellabben til disposisjon. Så har kommunen, fylkeskommunen, lokalt næringsliv, lokale fagforeninger og bankene reist 7,2 millioner for å bygge og utruste rommet. Kommunen har ansatt to topp motiverte Newtonlærere til å drive det. Her skal barn og unge få gode lærings- og mestringsopplevelser fra barnehagen og ut videregående skole. Jeg er overbevist om at engasjerte og utforskende barn vil gjøre en forskjell i framtida. Newton Sunndal har blitt møtt med positivt engasjement og vilje fra første stund. Takk til alle som har bidratt.

I vår var også Sunndal pensjonistsenter ferdig pusset opp. Med lyse og fine lokaler har senteret blitt en enda bedre møteplass der sunndalspensjonistene kan komme sammen til hyggelig samvær og ulike aktiviteter. All ære til dere ildsjeler som har stått på for å få dette til. Vi lever lenger, og mange eldre ønsker å bo hjemme. Da blir Pensjonistsenteret og tilbudene der viktig for det sosiale livet og trivselen. Nå blir det viktig at eldre i hele kommunen får mulighet til å bruke disse tilbudene.

Til sist må jeg nevne klimastreiken. I vår har skoleelever i hele verden streiket for klimaet. Også i Sunndal, hvor jeg fikk møte og snakke med de engasjerte elevene. Inspirert av klimaaktivisten Greta Thunberg sender dere unge tydelige meldinger til oss voksne, og setter klimasaken øverst på dagsordenen. Vi hører dere. Vi skal ta gode grep for å kutte utslipp av klimagasser i Sunndal i årene som kommer. For å bidra til et grønnere samfunn og en levelig framtid. Framtida til dere unge.

Men nå går det altså mot sommerferie. I skrivende stund har jeg fremdeles skrubbsår på skuldrene etter all stokkbæringen under dugnaden i Phillipshagen i forrige uke. Hagen ble ryddet to dager før årets premiere på Lady Arbuthnott – Frua på Elverhøy. Sent men tidsnok. Noen uker før, gjennomførte Hydro Cup en heidundrende 30-års jubileumscup. Som vanlig hadde jeg kjøkkentjeneste, og som alltid var det en fryd å se og høre hvor førnøyde de tilreisende deltakerne var. Årets Ålvundfjorddagan ble en suksess, og lørdag 3. august arrangeres Festidalen i Øksendal. Det lukter suksess det også. Jeg gleder meg.

Ellers blir det en rolig sommer på meg og mine. Kanskje blir det en tur til Oslo, men vi blir mest i nærområdet. Den 25. mars ble jeg bestefar for første gang. Barnebarnet og familien bor i Sandnes, men i sommer samles familien hos oss. Jeg gleder meg! Vi har også skaffet oss hund. Det setter sine spor på klær, blomster og møblement. Så runder jeg femti år i sommer. Et halvt århundre. Dagen skal feires på Alfheim i Grødalen, med hele familien. Det blir bra. Som min gamle fader sier: Å bli eldre er alltid bedre enn alternativet.

God sommer til dere alle!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags