Lilla er en fin farge i språkdebatten

Brynjulf Rasch. (Arkiv)

Brynjulf Rasch. (Arkiv)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevRedaktøren i AA går hardt ut og kritiserer de mektige ”lilla” kreftene som vil angripe sidemålet og sidemålskarakteren. Hva mener redaktøren med ordet ”sidemålet”? Sidemålet er for enkelte nynorsk og for andre bokmål. Riktignok, lengre ned i innlegget, kommer det frem at han mener nynorsk. Da vet vi det.

At politikere har felles interesser på tvers av partigrensene, er ikke noe nytt, ei heller i språkdebatten. Redaktøren er tydeligvis en av de som setter nynorsk høyt og mener at den er en del av vår kulturarv. Det må han gjerne mene. Spørsmålet blir om han har mange meningsfeller og om de skal lyttes til. Andre kan kalle nynorsken ukultur, det kommer an på hvem en spør.

En liten digresjon: Mange går rundt og tror at de snakker nynorsk fordi de bruker ord som synes å tilhøre det nynorske skriftspråket. Da tar de skammelig feil. Nynorsk er et kunstig konstruert skriftspråk basert på ord og grammatikk innsamlet fra dialekter på vestlandet (ikke Trøndelag) og enkelte bygder i indre Agder fylker. Vi snakker alle dialekter, ren dialekt eller en salig blanding, det siste mye på grunn av flytting/arbeid utenfor hjemstedet.

Å påstå, som redaktøren gjør, at politikere er kunnskap- og historieløse fordi de ønsker å svekke sidemålet, er en noe merkelig påstand. At de trønderske herrene Sandvik og Giske, som kanskje føler at nynorsken har for lite trøndersk i seg ønsker å svekke nynorsken, er kanskje en liten hevn. Salige Ivar Aasen skulle kanskje ha reist enda litt lengre nordover for å finne trønderske ord som kunne innlemmes i det nye språket. Dermed hadde trønderne kanskje vært svorne nynorsktilhengere i dag.

Det norske språket påvirkes i dag mye av ord og uttrykk spesielt fra England og ”Trumpland”. ”Hjemme” skjer det også noe. Det siste er kj-lyden. De yngre klarer, eller vil ikke uttale ord med ”kj” slik som vi tilårskomne gjør. Dette får i enkelte tilfeller groteske utslag som: ”Kjære mor” blir til ”skjære mor”. Språket er, enten en vil det eller ei, i stadig utvikling.

Kampen for å få de yngre til å snakke ”riktig”, den kan nynorsktilhengerne få.

Redaktøren bruker ordet kunnskapssamfunnet og stor litteratur i samme åndedrag. Vel og bra det våre diktere har skrevet, enten det er på nynorsk eller bokmål. Kunnskapssamfunnet omfatter mer. Realfagene, humanistiske fag og fag som gir fagbrev krever mer og mer av elevene i skolen i dag.

Hvorfor skal vi da bruke mye av tiden på å lære elevene nynorsk når den tiden kunne vært brukt til mer nyttige fag. Penger koster det også. Antallet elever i den norske skolen som har nynorsk som hovedmål, ligger i en fallende trend. Sjansen for at nynorsken skal få en renessanse er liten.

”Populistisk skolepolitikk” skriver redaktøren om politikerne som vil ha bort nynorsken. ”Å ha gode språkferdigheter er en premiss for all læring” skriver han også. Etter videregående er lærebøkene i hovedsak på norsk eller engelsk. Hva skal en da med nynorsk, eller skal elevene kunne kreve utenlandske lærebøker oversatt til nynorsk?

De som absolutt vil lære nynorsk burde får det, men kun som et valgfag. Med karakter. Hvorfor skal enkelte nynorsktilhengere kunne tvinge andre til å lære nynorsk.

Redaktøren ser kanskje med beundring mot Sunndal Vidaregående skole. Der ser nynorsk ut til å være det offisielle språket og med nynorsk navn. På spørsmål fra undertegnede svarer rektor at siden sunnmøringene er i flertall i fylkesting er det nynorsk som er hovedspråket ved skolen.

Den ”lilla” faren som redaktøren ikke liker, er en fin farge. At de to slår seg sammen og får gjort noe med den evinnelige språkkampen er bra. Vi må komme oss videre, ikke leve på gamle tanker og snakke om gammel utgått arv. All arv er nødvendigvis ikke av det gode slaget.

Neste år er det kommunevalg, vi har mye moro i vente.

Les også: Lilla krefter truer sidemålskarakteren

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags