Svar til Torgeir Brun

Brynjulf Rasch. (Arkiv)

Brynjulf Rasch. (Arkiv)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevOps, det skulle bare en liten gnist til så var det full fyr i leiren.

Brun prøver i sitt leserbrev å fremstå som den som kan og vet og beskriver undertegnede som en kunnskapsløs ”nobody”. Her beveger Brun seg inn på karakteristikker av ”motstander” som virker rimelig flaut. Om min beskrivelse av reiseruten til nynorskens far er unøyaktig, kan ikke det være noe stort poenget å triumfere over.

Undertegnede prøver å sette i gang en politisk debatt, mener Brun. Ja hva så. Redaktøren skriver om den ”lilla” faren. Så vidt jeg vet (mulig jeg tar feil) blir fargen lilla når en blander rødt og blått. Antar at redaktøren beskrev politiske partiers farger. Redaktøren omtalte i alle fall to politikere fra Trøndelag.

Så seriøs er herr Brun, at morsomheter, det skal vi ikke ha noe av. Videre. Det er rimelig frekt å prøve å belære meg om demokratiet og hvordan det fungerer. Jeg er litt eldre enn deg og har nok, sikkert til din store skuffelse, fått med meg noe opp gjennom livet. Heldigvis gikk jeg ikke på skole i Volda.

Herr Brun kommer med påstander om faktafeil. Skjønner godt at faktafeil om Ivar Åsen gjør Brun irritert, faktafeil om nynorskens far blir vel som å banne i kirka. Da har herr Brun et problem, ikke jeg.

Brun har tydeligvis lest historien om Ivar Åsen grundig. Fakta om hans liv er rimelig uinteressant i spørsmålet om nynorskens stilling i dag. Brun skriver at det i dag brukes av 600 000 nordmenn. Litt over 10 % av den totale befolkningen i landet. De kan vel kalles en liten minoritet, eller er det også faktafeil. Nå er det slik at det er flertallet som bestemmer i et demokrati. Hvis flertallet vil, kan dermed nynorsken være ute av skolen. Faktafeil? At nynorsken fortsatt lever i Norge bør nynorskfolket takke flertallet for.

Så kommer han med et avsnitt om lesing og evnen til å skape mentale bilder. Dette er helt riktig og heller ikke nytt, selv jeg, den kunnskapsløse, visste dette. Før TV’en kom var det slik verden var. Og før farge-TV kom, var verden i svart-hvitt. Det trodde i alle fall mine unger. Men er det nødvendig å lese nynorsk, en og alene, for å få frem de omtalte mentale bildene Brun snakker om?

Så til saken om bruken av nynorsk og det nynorske navnet på skolen. Her kommer herr Brun med orakelsvaret som også rektoren kom med. ”Det er så enkelt at videregående skoler i fylket drives av fylket, og fylket er et nynorskfylke.”. Mitt spørsmål er da, hvorfor heter det ”Videregående skole” i Kristiansund og faktisk det samme flere steder på Sunnmøre? Forklaringen er nok heller en annen enn det rektor og herr Brun tror.

PS. Jeg ser frem til neste års kommunevalg med spenning, og dessverre herr Brun, det kan bli moro, veldig moro. Banalt?

Et godt råd, Torgeir Brun, måten du fremstår på i ditt leserbrev tror jeg ikke tjener den saken du ivrer for.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags