Vekkelsesmøte i språkdebatten?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDet er tydelig at nynorskforkjemperen Ulvund er redd for at utfallet i målvalget (språkvalget) i Ålvundfjord skolekrets skal gå i hans og Sunndal Mållags disfavør. Det trommes sammen til stormøte med drevne koryfeer fra Noregs Mållag. Til og med ordstyrer har de ordnet med, denne med klare preferanser i målvalg.

Hva kan så disse drevne mennene fra mållaget komme med? Skal de fremlegge fakta om nynorskens fortreffelighet for å overbevise tilhørerne om den rette vei? Dette gir assosiasjoner til vekkelsesmøter som avholdes i andre «samfunn». I sitt storsinn vil Ulvund betale for frakt av fagfolk fra bokmålssiden til møtet, dette for at de skal kunne få legge frem sine synspunkter.

Hva er det som avgjør våre valg når det gjelder hvilket språk (målform) vi foretrekker? Er det basert på faktakunnskap, den menneskelige psyken, bosted, påvirkning fra foreldre/skole/samfunn? Eller er det så enkelt som liker/liker ikke?

-Hvilke fakta kan påvirke den enkeltes valg i språkdebatten? Fakta om Ivar Aasen? Argumentet om å slette alle språklige spor etter dansketiden. Tilbake til det gamle norske språket.

- Den lett påvirkelige vil kanskje fort «snu kappa etter vinden» og være enig med siste taler.

- Påvirkning fra foreldre/skole/samfunn er kanskje en av de viktigste faktorene for den enkeltes valg av foretrukket språk.

- Liker/liker ikke argumentet er også viktig og er vanskelig, om ikke umulig, å rokke ved. Dette gjelder for barn, ungdom og godt voksne.

Håper det blir språkvalg i både Løykja og Ålvundfjord skolekretser. Da får herr Ulvund det travelt i tiden fremover, kostbart blir det også, kanskje.

All honnør til Kristin Reitan for leserbrevet i AA 15.mars. Hun er en av veldig få som våger å opponere mot de som kjemper for nynorsken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags