Sykehus: Og hva gjør så vi i Møre og Romsdal? Jo, vi slåss med hverandre vi!

Edgar Bæverfjord.

Edgar Bæverfjord.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev Jeg har de siste tyve årene slitt med helsen, og vært avhengig av et godt fungerende helsevesen med en rekke akuttinnleggelser i sykehus, og planlagte innleggelser. Og jeg understreker at jeg har fått den beste behandling, og har følt meg vel ivaretatt av kompetent fagmiljø. For mitt vedkommende i sykehuset i Molde. Men jeg er sikker på at sykehuset i Kristiansund også er kompetent, og ville gitt meg god behandling.

På 00-tallet hadde jeg også en god del tillitsverv, først i Helse Nordmøre, og etter sammenslåingen til Helse Møre og Romsdal. Bl.a. var jeg i mange år medlem i Brukerutvalget, også som leder.

Allerede på 00-tallet var det åpenbart for meg at Helse Nordmøre var underfinansiert. Også i forhold til Helse Sunnmøre, men spesielt i forhold til helseforetakene i Trøndelag. Og her er det makta som rår. For hvem er det som har flertallet i styret og årsmøteforsamlingen i Helse Midt Norge? Trøndelag er forfordelt med representanter. Og Helse Midt Norge sender alltid en knallhard representant til styremøtene i Helse Møre og Romsdal. Og vedkommende nøler ikke et øyeblikk med å sette skapet på plass om det skulle gå mot et vedtak som ikke gagner Trøndelag. Og om et slikt vedtak skulle bli gjort, ja vel, da vil styret i Helse Midt Norge bruke makta og oppheve det.

Som kjent er 80% av kapasiteten i St. Olavs Hospital i Trondheim viet oppgaver som lokalsykehus for det som inntil nylig var Sør-Trøndelag, les pasienter fra Trondheim. Resten av sørtrønderne må ta til takke med Orkdal Sykehus.

Bare 20 % av kapasiteten ved St. Olav er som regionsykehus for Møre og Romsdal og Trøndelag.

Og hva gjør så vi i Møre og Romsdal? Jo, vi slåss med hverandre vi! Og er fornøyd med det?

La oss et øyeblikk glemme sunnmøringene og deres våte drøm om å få lagt et sentralsykehus for Møre og Romsdal til Ålesund. På bekostning av sykehusene i Kristiansund og Molde . Kommer tilbake til det.

Nordmøre og Romsdal sammen utgjør ca. 50% av folketallet i Møre og Romdal. Og Sunnmøre ca. 50 %. Hvorfor skal vi da akseptere et mindre sykehus med dårligere tilbud enn det er på Sunnmøre, som det ser ut til å bli nå?

Eller sagt på en annen måte, billedlig:

Folk i Trondheim kjører Rolls Royce.

Folk i resten av Trøndelag kjører Mercedes.

Folk på Sunnmøre kjører Toyota. (Og, sorry, dere får aldri noe sentralsykehus for Møre og Romsdal).

Folk på Nordmøre kjører Ford Transit, 1997 modell, som har vært brukt til å transportere nysaltet torsk, og derfor er noe rustskadet. Bremsene hyler høyt i smertefull vånde.

Viss vi nå, i Nordmøre og Romsdal ikke avslutter denne avsindige krigen oss imellom, og står sammen, taper vi igjen.

For det er slik:

1. Helse Nordmøre og Romsdal går ikke med underskudd. Helse Nordmøre og Romsdal er UNDERFINANSIERT. Og det er gjort helt bevisst av krefter utenfor oss.

2. For Nordmøre og Romsdal sin del skyldes et eventuelt overforbruk gamle og nedslitte sykehus, spesielt i Molde.

3. Spørsmålet er ikke lenger Hjelset eller Storbakken. Spørsmålet er om vi i Nordmøre og Romsdal skal ha et sykehus som gir oss det vi har rett til.

Men får vi det?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags