Tingvoll: Er det mulig?

Venåsbrygga: Blir den revet?Foto: Yngve Lie

Venåsbrygga: Blir den revet?Foto: Yngve Lie

Av

Kan det virkelig være mulig at sterke krefter i Tingvoll ønsker å rive Venåsbrygga? – bare et forslag riktignok, – men likevel har jeg følgende reaksjon:

DEL

LeserbrevVenåsbrygga er det eneste bygget som står igjen av det gamle og tette bygningsmiljøet rundt Tingvollkaia fra den tidlige etterkrigstida – foruten den forfalne Drøppingbrygga, som ikke ser ut til å ha lenge igjen om ikke noe gjøres snart!

Tingvoll gjorde en god jobb i forbindelse med Tettstedsprosjektet og området rundt Drøppingtunet for noen år siden! Hva ville Tingvoll sentrum vært uten dette bygningsmiljøet? Og samtidig: Skorgevikhuset er viktig! Den debatten burde tas.

Kommunen ønsker å bestå som egen kommune, med eget særpreg, eget miljø, – være et «sted» med et minimum av karakter!? Det er stadig mindre som sikrer denne identiteten, – hvert hus med historie og sjel som blir borte reduserer stedet mer enn folk skjønner, – før de ser seg om i tomrommet etter hus de var vant til å se og som en trodde var der, men som forsvant!

Hvor er arkitekt Fiske som vel har jobbet med nytt legesenter, og som en måtte tro ville sikre og bygge stedskvaliteter også her av typen Angvika Gamle Handelssted? Dette ville gjort godt for fjordmiljøet og Tingvollvågen!

Torget rundt Gunnars Plass trenger VEGGER! UTEN VEGGER INTET ROM, OG UTEN ROM INGEN PLASS!

Og de beste rom i sentra med en viss tidsdybde trenger historiske signaler som også dokumenterer TID!

Steder uten TID og ROM er ingen steder med verdi!

Gunnar trenger et sterkt rom for å få kraft i sin dialog med middelalderkirka over fjorden! Dette bærer og løfter stedet, – gir det tyngde! Også små steder kan ha tyngde. Tingvoll har det både i navnet, kirka og nettopp dette kaiområdet rundt sagamannen.

La de gamle «restene»/ bryggene stå! De er verdifulle for alle som har kjærlighet til stedet! Og uten sterke stedskvaliteter svekkes kjærligheten, – og uten denne kjærligheten dør stedet…. og etter hvert kommunen!

PS:

Jeg har erfart hva berging av rivningstruede hus kan utrette for steds- og kommuneforståelsen i ettertid, - både i en rekke bygg i Bergen, Levanger, Gjøvik, Lillehammer, Kristiansand S m flere. F. eks. i Oppegård ble sveitserhuset Tårnhuset i Kolbotn som jeg stoppet rivingssaken av senere kommunens symbol!

JBK

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags