Oss i landsbyen

Ildsjeler: Fra v. Jo Inge Nes, Kjersti Ramsøy-Halle og Olav Bråten fra politiet.

Ildsjeler: Fra v. Jo Inge Nes, Kjersti Ramsøy-Halle og Olav Bråten fra politiet.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevOnsdag 1. mai 2019. Stedet er skolekjøkkenet på Sunndal ungdomsskole. Klokken er litt over 0700. På kjøkkenet står ordføreren vår og steiker speilegg til de ungdommene som hadde matlyst igjen etter ei natt uten søvn. Han står der sammen med mammaen til Kristoffer. De har begge vært på jobb hele natta for ungdommen. Ståle og mammaen til Kristoffer ble et bilde på landsbyen. Og, i landsbyen som skal ta vare på ungdommene våre, er det ingen som er viktigere enn andre. Der sto de med hver sin steikespade og stekte nærmere 100 speilegg. Til ungdommen. Sammen, fordi de ønsket å være en del av det fellesskapet som må til for at ungdommene skal føle seg trygge mellom fjella.

Det har snart gått litt over ei uke siden nattMOTmai. Det har gått litt over ei uke siden vi samla 224 ungdommer og nærmere 40 voksne til historiens første rusfrie arrangement i regi av MOT Sunndal. Galskap. Rett og slett. Men fy søren, så gøy!

Zorb-ball, bruskassestabling med Øyvind og Ole, klatring med Joakim, human hamster-ball i svømmehallen, sumobryting, klassekonkurranser med blant annet «Sex og sånn», skyting med pil og bue med Sigbjørn Børset og Eva Giklings escaperoom, karaoke og just dance. Natta var sprekkfull av aktiviteter. Det var ikke mye rom for «fritid». Og sånn må det nesten være også, når så mange ungdommer er samlet på et stort og forholdsvis uoversiktlig område. Skal det være trygt- må vi ha tett program.

Ekstremsport. Det var det dette var. Mye kunne gått galt. Noen hadde på forhånd spådd at ungdommene våre kom til å lage styr. Så feil kunne de ta. Elevene ved Sunndal ungdomsskole kunne spillereglene, de visste hvilke forventninger vi hadde- og de innfridde så det holdt. Vi IMOT er så glade i og stolte av ungdommen i Sunndal. Det finnes ikke maken.

Det er så mange vi må takke for at dette faktisk ble mulig. Sunndal sparebank som generalsponsor. Sunndal ungdomsråd ga så det svei. Det samme gjorde gullsponsor Hydro Sunndal. Statnett, Hycast, Storvik, Grytnes og Sunndal kommune, – dette hadde ikke vært mulig uten deres bidrag. Ei heller uten all sponsinga i form av mat fra Coop, Rema 1000 Johansen Bakeri og Kiwi. Og så Frakt24 da, som kjørte til Trondheim for å hente sumodrakter helt gratis! Da Olav og Kjersti var innom Elkjøp sier kjøpmann og landsbybeboer Gunnar Furu: «Dette skal vi være med på! Her skal dere få gode priser». Og glade ungdommer vant både Google home, høyttalere fra JBL, headset og powerbanker for å nevne noe.

«Men glem aldri hvor viktige dere er for oss i landsbyen. Som medmenneske og som ung Motivator»

Å la være å nevne de unge Motivatorene våre, går rett og slett ikke an. Dorthe, Mattias, Embla, Eivor, Bendik, Ola, Hanna, Marvel, Mali, Adna, Nina, Marte, Erling, Marcus, Ylva- uten dere INGEN nattMOTmai. For en innsats dere har lagt ned. Uten at dere egentlig fikk være med på det som var morsomt selv. Det finnes ikke finere ungdommer enn dere. Både på utsiden og innsiden. Natta krevde mye og vi vet dere la ned en vanvittig innsats, alle mann. Vi håper at dere i dag har en god følelse. At dere kjenner på hvor viktige dere var for alle de andre ungdommene som deltok på nattMOTmai. Heldige er de voksne som kan kalle seg deres foreldre. Vi blir ikke overrasket om det i framtiden er dere som leder landslaget i fotball, styrer regjeringa eller blir konsernsjef i Hydro. Men glem aldri hvor viktige dere er for oss i landsbyen. Som medmenneske og som ung Motivator.

Ekstra fint var det å avslutte natta med å stemme fram den på 8., 9., og 10. trinn som var flinkest til å gi flybensin. For alle som kjenner MOT, så handler flybensin om å være god til å støtte og løfte andre. Også de medelevene som det kan være vanskelig å gi flybensin til. Åsne, Bjørnar og Mark vant. Vi håper dere tar til dere den prisen. Enn å være den som er flinkest til å gi flybensin! Stemt fram av medelevene på trinnet sitt! Måtte dere aldri slutte å gi flybensin til andre. Men glem for all del ikke å gi flybensin til deg selv. Også på dager der du mener du ikke fortjener det.

Og hva hadde skjedd om vi ikke arrangerte nattMOTmai? Kanskje det ikke hadde skjedd noe som helst. Kanskje hadde 30–40 ungdommer oppsøkt russen og blitt med på festen. Og det hadde kanskje gått bra, det også. Det svaret har vi ikke. Men svaret vi har er at omringet av voksne var ungdommene i Sunndal trygge under nattMOTmai. Landsbyen i drift. Som tar ansvar og legger til rette for et alternativ. Eiendomssjef, barnehagesjef, ansatte i svømmehallen og kommunestyrepolitikerne Lusie og Jørgen. Mammaen til Kristoffer, pappaen til Embla, mammaen til Vegard og pappaen til Tale for å nevne noen. NattMOTmai handler om mer enn morsomme aktiviteter og konkurranser. NattMOTmai handler om å bry seg, om det som er framtida vår. Men også nåtiden. Det skal en hel landsby til for å oppdra et barn. NattMOTmai samlet landsbyen. Det skal vi være stolte av.

09.15 samme morgen. Det er Olav, Jo Inge, Dagrun og Kjersti som er igjen. Og så Magnus da- 8.-klassingen som vant premien for å holde ut lengst. Han dro hjem med en Adidashoodie fra Sport1. Trøtt og glad.

Men tilbake til oss voksne. Det er nesten så vi feller en tåre. Vi klarte det! Glemmer at føttene er hovne og vonde, 16 200 skritt siden midnatt er ikke hverdagskost. Glemmer at vi ikke har sovet på 28 timer. I det vi skal til å gå setter Kjersti beina ned på betongen. Og i det hun løfter høyre fot blir skoa sittende igjen på gulvet. Burn, Battery, Cola ... Vi vet ikke hva. Udefinerbar sukkerholdig væske har størkna. MOT Sunndal tar av seg hatten for renholdsavdelingen til Sunndal kommune som på sitt vis også var en del av landsbyen denne natta.

Vi gleder oss til neste nattMOTmai! (men er glade for at det enda er et helt år til!)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags