Hvor er vi egentlig på vei?

Siri Sande.

Siri Sande.

Av
DEL

LeserbrevHvor er vi egentlig på vei? Hvordan vil Sunndal kommune se ut om 10 år? Jeg skal selv innrømme at når jeg flyttet tilbake til hjembygda for snart tre år siden løftet jeg ikke blikket og tenkte på hvordan bygda jeg flyttet tilbake til ville se ut om 10 år. Alt jeg tenkte på da var mulighetene den tilbydde meg der og da. Etter å ha bodd i leilighet i Singapore og Melbourne i 8 år, var tanken på å kunne kjøpe meg et frittstående hus alene helt fantastisk. Dette var en mulighet jeg ikke ville hatt hadde jeg flyttet til Oslo. Da hadde det blitt et bøttekott med kjøkken og toalett i ett.

Også savnet jeg norsk natur og kultur! Ikke minst bygdekulturen. Jeg savnet å hoppe på sykkelen og besøke familie eller bare rusle meg en tur bortom ei venninne for en kaffe. Jeg savnet å snakke med naboen over gjerdet og å slå av en part med bekjente på butikken. På mange måter savnet jeg alt det jeg ville flytte fra 16 år tidligere.

Poenget mitt er at i livets forskjellige faser har vi ulike ønsker og behov med tanke på hvor og hvordan livet skal leves. Jeg vil leve i Sunndalen med uslåelig natur, frisk luft, god plass og trygghet. Samtidig vil jeg gjerne ha de samme tilbudene som man har i byene (gudene må vite hvor mye jeg savner en sushi restaurant). For 3 år siden tilbydde Sunndalen meg nok til at jeg der og da valgte å flytte hjem. Men er vi attraktive nok om ett år, om fem år eller om ti år? Mange mener allerede nå at vi ikke er det og i 1. kvartal 2019 ble vi 32 færre personer i Sunndal kommune. Det er nesten tre ganger så mange som i hele 2018!

Etterhvert som jeg har bodd her en stund har jeg begynt å engasjere meg mer og mer i det lokale næringslivet, og det har gått opp for meg at her må noe gjøres og det fort! Statistikk fra utdanningsdirektoratet viser at det var en fare for 35% nedgang på antall elever som vil starte på videregående skole på Sunndalsøra, fra et snitt på 100 i året ned til rundt 65. Hva kommer dette til å bety for oss? Vi sliter med fraflytting og nå skal flere og flere flytte allerede etter ungdomsskolen. Kommer de til å komme tilbake? Jeg flyttet selv for å gå på idrettsfag på Oppdal og det tok meg 16 år å komme tilbake. De fleste andre som gikk videregående andre steder har enda ikke kommet «hjem» igjen. Større bedrifter på Sunndalsøra snakker om å heve kompetansenivået og er aktivt med i kampen om de beste hodene i arbeidsmarkedet. Men hvordan kan vi få de til å komme hit? Til det som for mange er «skyggenesdal»? Vi har jo ikke engang en sushi restaurant...

Det er ingen tvil om at bedrifter i dag må omstille seg for å unngå nedgang og nedlegging. I en sånn omstillingsprosess kan entreprenører og enkeltbedrifter spille en avgjørende rolle. Nyskapning kan føre til positiv deling av kunnskap i en innovasjonsprosess. Forskning viser at regioner med et variert næringsliv med et bredt mangfold er mer innovative og ambisiøse enn regioner med dominerende aktører og et mindre variert næringsliv. Her i Sunndalen er det ingen tvil om at vi kjennetegnes som en kommune med få dominerende aktører med Hydro på toppen. Dette reflekteres også i vår næringsutvikling. Jo mer variert næringsliv det er i en region, jo mer nyskapning forventes. Når det er mer variert kompetanse vil det være en større innovativ kraft. Nyskapning er blant annet avhengig av at store og ulike bedrifter samarbeider og deler kunnskap. Bedrifter må ha rik tilgang på kunnskap fra andre for å skape noe nytt, og sånne forhold finner du helst i urbane strøk.

Som kommune burde vi satse stort og strekke oss langt for å tiltrekke oss innovative, smarte og fremtidsrettede næringsutøvere! Vi bør jobbe aktivt for å dyrke gründerånden og finne bærekraftige måter å støtte nyetableringer på. Vi ønsker at bedrifter, små-, mellomstore og de store med, etablerer seg i Sunndal kommune.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags