- Ikke skap usikkerhet rundt EØS-avtalen

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Opprop fra næringslivetVi som bedriftsledere er opptatt av at EU aksepteres som Norges desidert viktigste handelspartner. Nærmere 80 prosent av Norges eksport går til EU.

Vi ser at EØS-avtalen har tjent Norge og norsk næringsliv godt i snart 25 år. Den har gitt små og store bedrifter tilgang til EUs marked på de samme vilkår som våre europeiske konkurrenter.

Vi erkjenner også at Norge er en energistormakt i europeisk sammenheng. Energisektoren – i vid forstand – står for en vesentlig del av arbeidsplassene og størstedelen av vår handelseksport. Dette er også et viktig grunnlag for vekst og utvikling i mange lokalsamfunn. Energisektoren skaper også ringvirkninger for annen eksportrettet næringsvirksomhet.

Nå er det imidlertid skapt stor usikkerhet rundt EØS-avtalen og dermed vårt forhold til EU-markedet. Vi frykter at et nei til tredje energimarkedspakke og Acer kan sette EØS-avtalen i spill. Det vil i så fall skape betydelig usikkerhet for norske bedrifter langt utover de som berøres av selve saken.

Vi ber om at Stortinget ikke skaper ytterligere usikkerhet om markedsutsiktene for næringslivet i en tid som preges av store og krevende omstillinger. Vi skal blant annet løse klimautfordringene og ønsker å bidra konstruktivt i en europeisk klimadugnad. En slik dugnad må bygge på samarbeid på tvers av landegrenser.

Norge er et lite land med åpen økonomi og stor eksport. Vi er dermed mer avhengig av handel og samarbeid enn de fleste. EØS-avtalen gir den nødvendige forutsigbarheten et utadvendt næringsliv trenger.

Vi som undertegner dette oppropet sier JA til EØS-avtalen, JA til europeisk energisamarbeid og JA til klimadugnaden. Vi forventer at våre øverste politikere gjør det samme!

Odd Tore Finnøy CEO/Konsernsjef, Brunvoll AS

Olav Holst-Dyrnes CEO/Konsernsjef, Ekornes ASA

Vibeke Aanning Aarseth Adm.dir., Formfin AS

Halvard Aas Adm. dir./CEO, Aas Mek. Verksted AS

Karl Inge Rekdal Adm.dir/CEO, Sykkylven Stål AS

Sven Erik Moe Adm.dir., Hotelldrift Ålesund AS

Per Olav Blikås, Site manager, Macgregor Norway AS - Triplex

Jan Emblemsvåg Adm.dir., Midsund Bruk AS

Jan Roger Bjerkestrand Adm.dir., GC Rieber Oils AS

Kristian Sætre, Adm.dir., Ulstein Verft AS

Håvard Sætre, Adm.dir., Optimar AS

Harald A. Kalvøy, Bedriftseier, H2Ocean AS

Peder R. Myklebust Adm.dir., Maritime Partner AS

Jacob Østerhaab Adm.dir. Stokke AS

Terje Hellum Managing director, PREZIOSO Linjebygg AS

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags