Musikalen «Øra Kafé» ble første gang satt opp i 1990, og ble en dundrende suksess. Mange av melodiene herfra – «Glade gutter» i særdeleshet – har siden levd nærmest sitt eget liv. Ikke alle har vært kjent med hvor den kom fra, men nå får en ny generasjon stifte bekjentskap med Lasse, Knut og Jon og det øvrige klientell på kafeen.

Ingen av dagens hovedrolleinnehavere som utgjør Triangel 3-gjengen, Ulv Johannes Ottem Karlsen, Tore Pedersen eller Sigurd Bråten Gravem, var påtenkt da stykket første gang ble framført. Men i 2019-utgaven av stykket speiler de på utmerket vis sunndalsungdommen på midten av 60-tallet.

Hvor mange ganger de selv har skrålt med når allsangen har runget til «Glade gutter» har de ikke tall på. Men at den kom fra et teaterstykke var ukjent inntil de fikk manuset i hendene.

Tar amatørteateret tilbake

Med i stykket er også en lang rekke andre lokale ungdommer – i alle aldre. Med denne forestillingen har JazzåTeatret som intensjon å «ta tilbake» det virkelige amatørteateret. Alle aktører er lokale, og her er ingen innleide proffer.

Også regi og koreografi er lokal. Torgeir Reiten har bakgrunn som profesjonell skuespiller, men går løs på sin første oppgave som regissør som dugnadsaktør, på linje med alle andre involverte. Koreografien står dansepedagog Hege Lauritzen for.

Det lengste man har gått utenom kommunegrensa denne gang for å hente en smule profesjonell hjelp, er til Surnadal og scenograf Carsten Andersen. Han har tegnet ei dreiescene som bringer tankene hen på spinnende plater fra den gang musikk var ensbetydende med vinyl. Det er første gang en slik tas i bruk av det lokale teatermiljøet, og tanken er at dette er noe som i framtida også kan komme andre teaterlag til gode.

Tar amatørteateret tilbake

Lørdag og søndag var det altså full fart i amfiet ved Sunndal kulturskole. Her har man i løpet av helga lagt en del av rammeverket for forestillingen, og tråklet seg gjennom både replikker, sang og dans. Om sju og en halv uke skal det hele munne ut i et heidundrende show i Hovshall i Sunndal kulturhus. Det skjer i anledning årets Kultursjokk.

Billettene til forestillingene har allerede begynt å gå unna etter at salget ble åpnet i sommer. Som nevnt er det premiere torsdag 31. oktober, og det blir også forestillinger fredag og lørdag. Spesielt til premieren er det allerede solgt bra med billetter.

En av dem som gleder seg til forestillingen er komponist Lars Ramsøy-Halle, som er med på øvingene som musikalsk ansvarlig, og som selv skal være med i orkesteret.

– Når man møter igjen ting en har gjort for tretti år siden er det ikke alltid like kjekt. Men slagerne fra dette stykket har tålt tidens tann, sier komponisten selv.

Det er da også en grunn til at JazzåTeatret har god tro på at «Øra Kafé» igjen vil bli en suksess.

Her er det rett og slett potensial for et teater for generasjoner.

Utvikler karakterene

Ramsøy-Halle har som nevnt komponert musikken, mens manuset er ved Per Helge Malvik og Stein Gikling. 29 år senere har de flikket på dette, og arbeidet er også tatt videre av regissør Torgeir Reiten.

Tanken er å tydeliggjøre en del av karakterene i forestillingen. Som krigsseileren Ivers, som i originalutgaven var stedets alkoholiserte stamgjest og «løse fugl». Men hvorfor ble det slik? Denne gang portretteres Ivers av Bjørn Rasch, som er eldste aktør på scenen.

Med andre ord blir det denne gang også litt mer alvor enn i 1990-utgaven. Men for all del, her er det fortsatt show og frisk musikk som dominerer, og JazzåTeatret gleder seg stort til på nytt å ønske publikum velkommen til Hovshall.