«Når jeg leser alt grumset som Facebook renner over av vet jeg ikke om jeg skal le eller gråte»

Tar bladet fra munnen: Kjersti Ramsøy-Halle. (Arkiv)

Tar bladet fra munnen: Kjersti Ramsøy-Halle. (Arkiv) Foto:

Av
DEL

Leserbrev Når krybba er tom, bites hestene sies det i et ordtak. Og bruker du fem minutter på Facebooksiden Lokalpolitikk i Sunndal får du en bekreftelse på at det i alle fall er sant.

Sunndal kommune er tvunget til å kutte. Vi har ikke annet valg. Og lederne har sammen med kommunedirektøren lagt flere alternativ på bordet. Disse alternativene ble presentert for våre politikere på budsjettkonferanse denne uka. Og det er jo våre folkevalgte som til syvende og sist skal ta de vanskelige valga om hvor nedskjæringene skal tas.

Det foreslås blant annet å legge ned 16 sykehjemsplasser, en skole og ett oppvekstsenter. Kulturtjenesten vil merke kuttene. Det foreslås å bevilge mindre penger til både Ladyen og skiheisen og pensjonistsenteret. Det blir mindre penger på vedlikehold på alle kommunale bygg. Personer som slutter etter lang og tro tjenesten i kommunen, blir ikke erstattet. Og lista over samlede kuttforslag er milelang. Politikere må gjøre knallharde prioriteringer. Kanskje vil vi få det bittelitt dårligere, men alvorlig talt: det tåler vi? Vi vil da komme oss igjennom dette. Om vi ikke mister både integriteten og æren i krigen mot å bevare alt som er «mitt» og som rammer «meg».

Når jeg leser alt grumset som Facebook renner over av vet jeg ikke om jeg skal le eller gråte.

Det er nesten så en skulle tro at samtlige på helsetunet kastes på gata sånn over natta. Og slik er det jo ikke. Eldreomsorgen i Sunndal er god. Det har den vært i mange tiår og det skal den fortsette å være. Men vi må allikevel ned i drift. Og ja – kanskje må vi legge ned skoler. Det er ikke lønnsomt nok. Holder det å argumentere med at barna som bor på fjellgårdene ikke kan ha så lang reisevei? Misforstå meg rett. Jeg synes det er fantastisk at mennesker vil bo, leve og drifte gårder og ta vare på kulturlandskap. Men er det forsvarlig å drive en skole med under 20 elever nettopp på grunn av disse barna? Tallenes tale er ganske klar. Det er ikke sikkert vi har råd til å være så rause lengre. Dessverre.

Og så er det jo standarden da: «på tide at det kuttes litt i sentrum også!». Ja, så klart skal det kuttes i sentrum. Kulturhuset opplever kutt. Skolene i sentrum opplever kutt. Habiliteringsavdelingen må gjennom kutt. Ansatte i helse- og omsorgstjenesten opplever kutt. Dette svir da vitterlig over alt! Det er ingenting annet enn navlebeskuende og direkte feil å komme med slike utsagn.

Jeg tror det er lurt om vi alle besinner oss litt nå. Vi vet at administrasjon og politikerne våre har en stor jobb foran seg. Jeg setter min lit til at de som skal fatte vedtak setter seg grundig inn i og gjør sine vurderinger basert på fakta, kunnskap og ikke minst på et habilt grunnlag. I debatten som kommer ønsker jeg meg politikere som velger sine ord med omhu, og som er konfliktdempende og løsningsorientert. Ikke det motsatte.

Vi, altså folket mellom fjella, som blir berørt av innsparingene skal selvfølgelig få argumentere både godt og mye for det vi tror på og det vi føler, samtidig må vi bruke kløkt og klokskap. Det lønner seg sjeldent å skrive tirader i sosiale medier basert på emosjoner og i affekt. Det har presidenten i USA lært oss, har han ikke?

Personlig synes jeg dette er en spennende prosess. Vedtatte sannheter blir røsket tak i og kanskje justert. Og når alt kommer til alt er det jammen ikke sikkert det blir så mye verre å være sunndaling? Hva om vi faktisk får det bedre også? Forandring kan gjøre vondt – men som oftest er det vondest før det skjer.

Og til slutt kjære sunndalinger: Jo mer vi skaper av splid og krangling internt, desto mer svekket blir vi som en samlet kommune. Vi mister kraft utad for å få bukt med det virkelige problemet; nemlig sentralisering og stadige kutt i overføringer til kommunene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken