Da Nils Viken fra Straumsnes ble invitert til en sammenkomst med Nordmøre Brigadeveteranforbund, visste han ikke at han skulle bli tildelt Brigadeveteranforbundets hederstegn, den høyeste utmerkelsen de har. Medaljen deles ut av Brigadeveteranforbundet, Brigade Nord. Det at varaordfører Arne Magnus Aasen stilte med ordførerkjede ga nok noen hint om begivenhetens viktighet, men da Aasen reiste seg og ba om ordet for å gi hederen til Nils Viken, var hovedpersonen fremdeles uvitende om det som skulle skje.

- Dette er et skikkelig kjekt oppdrag, sa Aasen da han oppsummerte det som skulle vise seg å være grunnlaget for at Viken fikk hederstegnet:

- I 1965 ble du fikk du utnevnelsen æresbrigadesoldat med diplom, Brigade Nord etter førstegangstjenesten. Du har ammonisjonskurs, gjennomført Heimeverntjeneste fra 1974 til 94, vært instruktør under vintertjeneste ved HV-skolen Torpo fra 1975 til 89, og vært i styret i Aspøy & Straumsnes skytterlag, var noen av begrunnelsene Aasen nevnte for tildelingen.

Hovedpersonen selv ble svært overrasket over utnevnelsen, og svært glad.

- Nå ble jeg overrasket, det må jeg si. Mange takk til dere som har trukket i trådene, sa Viken.

Høyeste utmerkelse

Flere av dem som faktisk hadde trukket i trådene var tilstede under overrekkelsen. En av dem er leder Nordmøre Brigadeveteranforbund, Olav Jostein Holten.

- Nils Viken er det eneste i Midt-Norge som har fått denne medaljen som er Brigadeveteranforbundets hederstegn. Det er den høyeste utmerkelsen vi har, sier Holten.

Medaljen består av et blått kors, med et reinsdyr på sort bunn i midten. Reinsdyret er emblemet til Brigade Nord. Den gang man hadde Brigade Sør, var det en elg som var emblemet for dem. Alle i Brigade Nord bar derfor et reinsdyr på ermet.

Hederstegnet tildeles for det arbeidet man legger ned for brigaden og forsvaret. Nils Viken har også tidligere fått en hedersutmerkelse.

- Bakgrunnen til at at jeg den gang fikk en utmerkelse under førstegangstjenesten er at det alltid var en i kompaniet som ble utnevnt til æresbrigadesoldat. Så tilfeldigvis, det var veldig mange gode, ble jeg utnevnt, sier Viken.

Helt tilfeldig var det nok ikke. Og at han nå er æresbrigadeveteran er et tegn på det.