Norges drøm om nok en EM-tittel i håndball lever etter en semifinale-klassiker mot Frankrike. Den ga norsk 28-20-seier og fikset et finalemøte med Danmark.

– Det var litt forløsende. Det lå lenge å vippet. Vi rotet bort noen baller når vi hadde muligheten, men det løsnet. Det var litt som å dra ut proppen. Det rant ut, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til Viaplay.

Gullkampen spilles søndag med avkast 20.30. Montenegro og Frankrike gjør opp om bronsen tidligere samme dag.

Finalevinneren er sikret OL-plass til lekene i Paris i 2024.

Svært sjelden har en spiller dominert så kraftig og dratt sitt norske landslag slik Stine Bredal Oftedal gjorde i 1.-omgangen. Hun var involvert i «alt» i angrep med scoringer (fem) og initiativ som førte til fem straffekast. De scoret Nora Mørk på.

– Bra forsvar, dominerende og Stine Oftedal, svarte Mørk på spørsmål fra NTB om hvilke tre ord hun vil bruke for å oppsummere kampen.

– Hun var fantastisk. Stine går foran i dag og viser vei. Det var veldig deilig og enormt viktig. Hun er en type som bare fortsetter å stå i det. Hun er en ener, fortsatte hun.

Norges forsvarsspill var tilbake på toppnivå, og det frustrerte Frankrike.

– Vi var solide bakover. Fremover også, i perioder, konkluderte Hergeirsson.

Det sto 12-11 til Norge ved pause. Keeperkampen i 1.-omgangen endte med Silje Solberg-Østhassel knapt foran Frankrikes Cléopâtre Darleux.

Ventetid

Norge gikk opp til 17-14 tidlig i 2.-omgangen. Det ble til 20-17 (43.30 minutter). Frankrike måtte jage utover i omgangen, men kom ikke à jour.

Mål fra mesterskapsdebutantene Sunniva Næs Andersen og Thale Rushfeldt Deila ga norske en buffer på 24-19.

Solberg-Østhassel vant til slutt målvaktkampen soleklart. Hun avsluttet oppgjøret med en flott redning.

– Det var veldig, veldig gøy. Jeg synes hele laget gjør en kjempeinnsats i dag. Det flyter for alle, og jeg er veldig imponert over måten vi kjører etter på dem, sa landslagskeeperen til Viaplay.

Oftedal ble kåret til banens beste spiller etter en strålende forestilling.

– Det var helt fantastisk. Det er så deilig å klare det. Jeg er lykkelig akkurat nå. I dag var det bare å gå «all in», sa Oftedal til rettighetshaveren.

I VM-finalen i fjor snudde Norge kampen mot Frankrike og vant klart. Også denne gangen var de norske jentene overlegent best den siste halvtimen.

Danmark og Norge har ikke møtt hverandre i en finale siden europamesterskapet i 2004. Da ble det norsk 27-25-seier.

Danskene kjempet seg til 27-23 over Montenegro i sin semifinale fredag. Tidligere i EM kvittet Danmark seg med sitt Norge-mareritt ved å vinne 31-29 i hovedrunden etter 16 strake tap siden 2014.

– Det blir kjekt å møte Danmark igjen, og så får vi se om vi klarer å revansjere det da, sa Hergeirsson.

23. gang

Norge er klar for sin 23. finale i OL, VM eller EM. Hittil er 14 vunnet og åtte tapt.

Fredagens semifinale var et møte mellom de siste årenes giganter innen kvinnehåndballen:

Norge med EM-gull i 2020 og VM-tittel i fjor, begge etter å ha slått Frankrike i finalen. OL-gullet i 2021 endte på franske hender.

Dette er de norske EM-merittene, mesterskapet ble spilt første gang i 1994:

* 2020: Gull

* 2018: 5.-plass

* 2016: Gull

* 2014: Gull

* 2012: Sølv

* 2010: Gull

* 2008: Gull

* 2006: Gull

* 2004: Gull

* 2002: Sølv

* 1998: Gull

* 1996: Sølv

* 1994: Bronse

(©NTB)