Høy fart og ekstremkjøring irriterer båtfolket

Full fart: Mange vannscootere holder på nær land.

Full fart: Mange vannscootere holder på nær land.

Artikkelen er over 2 år gammel

1 av 3 båteierne opplever at andre båtførere er til sjenanse og bryter fartsgrensene til sjøs

DEL

En helt fersk undersøkelse som er gjennomført av Ipsos for Gjensidige viser at 20 prosent av de i Møre og Romsdal som eier båt svarer at de opplever dette av og til. 9 prosent opplever dette ofte.

– Ikke alle finner den «roen» de skulle ønske. Høy fart, støy og kjører for nærme – er flere momenter som irriterer store deler av båtfolket, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Gjensidige er derfor opptatt av at de som ferdes på sjøen tar sikkerhet på alvor og forholder seg til hverandre på en god måte. Det betyr at de som kjører raske båter tar ekstra hensyn til de mykere trafikantene på sjøen.

Færre skader, men mye støy

– Vannscootere holder ofte på nær land, og da er det viktig å være ekstra observant med tanke på badende. Dessuten er det viktig å huske på at fartsgrensen i flere områder er fem knop – også for vannscootere, sier Voll.

– Selv om det er meldt langt færre skader enn det vi forventet, er det likevel blitt et støyproblem for mange. Alle er nok ikke klar over at de kan være en plage for andre, sier Voll.

Mangler kunnskap

Det er viktig å skaffe seg kompetanse før en setter seg i en båt. Selv om utstyret er på plass er det fortsatt mange som ikke vet opp og ned på et sjøkart eller vet hvordan navigasjonsutstyret brukes.

Samtidig ser Voll klare tendenser til at motorstørrelse og fart har økt betydelig de siste fem til ti årene.

– Senk farten og ta hensyn til omgivelsene. Da blir det sikrere og ikke minst, mye hyggeligere for alle som oppholder seg på sjøen, sier Voll.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken