850.000 nordmenn betaler jula med kredittkort

Over 800.000 nordmenn gjennomfører julehandelen med kredittkort, ifølge en spørreundersøkelse. Bankene er uenige om konsekvensene.

DEL

Spørreundersøkelsen er utført av YouGov på vegne av Danske Bank, og tar for seg nordmenns handlevaner i jula. I undersøkelsen framgår det at rundt 24 prosent har følt seg bekymret for økonomien i forbindelse med for høyt forbruk i høytiden, og at 850 000 nordmenn betaler halvparten eller mer av julen med kredittkort.

– Det er bekymringsverdig. Veldig mange som først begynner å bruke dyre kreditter ender ofte opp med å ta opp nye for å dekke regninger på gamle kjøp. Med høye renter ruller ballen fort. Mye kunne nok vært unngått med mer åpenhet rundt dette med økonomi og hva som er mulig å innfri av forventninger og gaveønsker, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Cecilie Tvetenstrand, til Dinero.no.

– Ikke bekymringsverdig

Tvetenstrand påpeker at å bekymre seg for hvordan økonomien blir på nyåret ikke gir noen god julestemning. Samtidig kan gjeldsregistrenes sanntidsoversikt gi dårligere sjanser for å få innvilget nye lån dersom man har mye uinnfridd kreditt.

– Det er klart at det er viktig å tilpasse julehandelen etter egen lommebok. De som bruker over evne er gjerne ikke dem som har lettest for å betale tilbake når regningen kommer. Og vi starter dessverre ikke på null i januar, mange regninger kommer inn på nyåret og de må også betales.

Kai-Morten Terning, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bank Norwegian, er ikke bekymret for julehandelen i seg selv. Banken er en av de største forbruksbankene i Norge. Han tror det er flere årsaker til at stadig flere benytter seg av kredittkort som et vanlig betalingskort framfor et kredittlån.

– Mye av økningen skyldes en sterk vekst i netthandel og mobilbetalinger. En del bruker også kredittkort for å opparbeide seg rabatter og bonuspoeng. I tillegg følger mange rådet fra Forbrukerrådet om å bruke kredittkort når de handler varer og tjenester ved netthandel, fordi du har lovfestet rett på pengene tilbake om du ikke får det du har bestilt, sier han.

Tvetenstrand er enig i at kredittkort kan gi fordeler i form av bonuser og rabatter som i sum kan gjøre julehandelen billigere. Likevel påpeker hun at disse kjøpene kan bli langt dyrere dersom man ikke betaler før renta løper.

– Det er ingen som egentlig ønsker å betale for jula helt fram til sommeren eller i verste fall lenger, sier hun.

Betaler raskt tilbake

– De fleste innfrir ved forfall, men en for stor andel har ikke mulighet til dette og ender med å tilbakebetale kun minimumsbeløpet, sier Tvetenstrand.

YouGov-undersøkelsen forteller at 63 prosent av de spurte betaler inn hele beløpet ved forfall – altså før det løper renter og koster penger. 22 prosent oppgir at de betaler så mye de kan ved forfall. 7 prosent betaler minimumsbeløpet og ytterligere 7 prosent betaler litt når de kan.

– De senere årene har vi sett at Black Friday har flyttet mye av julehandelen til november, og at mange betaler tilbake i desember. Historisk er desember en av månedene det betales mest tilbake på kredittkortet fordi det er halv skatt, og som regel er innbetalingene en god del høyere enn kortbruken måneden før. De aller fleste kredittkortbrukere har et veldig bevisst forhold til ansvarlig bruk av kredittkort, også i desember, sier Terning i Bank Norwegian.

Han oppgir at det 98-99 prosent av en måneds kredittkortforbruk betales tilbake påfølgende måned, og at rundt 60-70 prosent av bankens kundemasse betaler hele kredittkortregningen ved forfall.

– For noen kan det være fristende å bruke mer penger enn man har fordi man har kreditt tilgjengelig. For disse kan kortbruken bli problematisk, og det er derfor alltid viktig å ha et ansvarlig forhold til sin personlige økonomi, sier Terning.

– Det er viktig å ha en ansvarlig kredittkortbruk året rundt, men vi ønsker ikke å gi folk dårlig samvittighet basert på hvordan de ønsker å feire julehøytiden, legger han til.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken