– Et godt vedlikehold gjør at hageutstyret varer lenger. Det er spesielt viktig å ta hensyn til vann og kulde, sier kategorisjef Mille B. Walthinsen i Maxbo.

– Mange har opplevd at høytrykksspyleren ikke virker etter en vinter. Det er fordi vann inne i spyleren har frosset og ødelagt pumpen. Tøm derfor høytrykksspyleren for vann og sett den på et frostfritt sted, anbefaler hun.

Dersom det ikke er plass innendørs, og modellen har en oppsugingsfunksjon, kan denne bruke til å suge frostveske gjennom maskinen. Du trenger da en egen slange til dette.

Saken fortsetter under bildet.

– Eventuelt kan du kappe en liten bit av hageslangen. Det er viktig at du slipper ut trykket i maskinen når du har koblet fra strøm og vann. Det samme gjelder for hageslangen, som også bør tas inn. Samtidig skal utekranen skrus helt av, påpeker Walthinsen.

Hun anbefaler også at du tar av koblingen mellom kranen og slangen. Da ser man lettere at kranen faktisk er helt av, og unngår at vann i koblingen fryser og ødelegger den.

Har du en robotgressklipper, bør den rengjøres før den pakkes bort. Til denne jobben kan du enten kjøpe et rengjøringssett, eller bruke det du har i skapet.

Klipperen bør rengjøres utvendig med en våt klut eller svamp. Sørg for at alt gammelt gress fjernes, før den settes til vinterlagring.

– Til denne jobben anbefaler vi å bruke en stiv børste, for eksempel en oppvaskbørste, for å løsne gammelt gress. Noen roboter kan rengjøres med hageslangen, andre ikke. Det er viktig at du sjekker hva som gjelder for din maskin før du går løs med hageslangen, sier Walthinsen.

Dette bør du også gjøre før kulda kommer:

  • Batteriet i roboten bør ikke utsettes for kulde. Da reduseres batteriet levetid. Det er derfor viktig å sette roboten varmt og frostfritt under vinteren.
  • Har du motorgressklipper, bør den tømmes for gammel olje og bensin. Den bør også rengjør med våt klut før den settes bort. Fjern eventuell rust på hagesakser og annet verktøy med metall, og sett inn med litt olje.
  • Bruk en fuktig klut på utsiden av grillen. Skru grillen på maks varme og la den stå i cirka 20 minutter for å brenne av ristene. Bruk deretter en grillbørste og børst ristene rene. (ANB)