Vi gir deg åtte tips til en god orrhaneleik.

Siste uka i april kalles for høneuka, og ja, det handler faktisk om høner og paring, sex og vold. Når orrhanene sprader på myra og orrhønene samler seg for årets treff, da bør du være på plass for å få med deg en sterk visuell opplevelse.

Hver vår samles skogens skyeste fugler til leik og paring. Det skjer på faste spillplasser i skogen, ofte på en myr. Det er samlet til fest og konkurranse på en gang. Våryre orrhaner buldrer og sjoer fra furutrærne rundt leiken. Orrhønene sitter varsomt i kanten av leikplassen og venter.

– Det er slett ikke vanskelig å komme seg ut på orrfuglleik. Følg våre enkle råd, så får du en fin opplevelse, forteller Espen Farstad. Han er til daglig informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund, og ivrig på fugleleik.

– Husk at fugleleiken er en sårbar tid for fuglene. Målet må være er at fuglene ikke merker at du er der, slik at de kan gjennomføre leiken uforstyrret, sier Farstad. Her er noen av hans gode råd:

1. Finn det rette området

Det er viktig at du vet hvor i skogen leiken ligger. Spør grunneieren, en lokalkjent friluftsmann eller ta kontakt med en av de mange jeger- og fiskerforeningene der det er fullt av entusiaster som kan guide deg rett til den gode opplevelsen.

2. Vær der på rett tid

Den beste tida for orrfuglleik er i overgangen mellom april og mai. Orrhanene kan gjerne spille gjennom hele året, men det er på det mest intense den siste uka i april. Fortvil likevel ikke om det ikke passer å dra på leik akkurat denne uka. Det er spill på myra i flere uker etter det, selv om du kanskje ikke får med deg en paring, så er orrhanene uansett i farta.

3. Plassere deg riktig

Nøyaktig lokalisering av selve spillplassen sjekker du ut kvelden før. Spor etter fuglenes leik finner du i snøen eller i nedtråkket myrgress. Du kan finne småfjær etter orrhanekamp, og spillmøkk på myra. Legg deg på østsiden av spillplassen, da får du sola i ryggen og blendes ikke om morgenen. Et søkk i terrenget er bra, da er du litt i skjul, men sørg likevel for god oversikt over selve leikplassen.

4. Legg deg tidlig

Sørg for å være på plass tidlig på kvelden. Rigg deg til for overnatting, og ikke tenn bål. Det beste er om du legger deg i det det mørkner, da forstyrrer du ikke de fuglene som kommer inn for å slå seg ned på nattekvist rundt leiken. Du kommer til å våkne tidlig, de første hanene pleier å starte spillet rundt klokken fire om morgenen, så å legge seg tidlig er uansett ikke dumt.

5. Ligg i skjul

Ikke bryt av kvist i skogen for å lage gapahuk. På leiker som er mye besøkt kan dette faktisk ødelegge litt av leikplassen, og de mulighetene fuglene har til skjul rundt om. Lag heller en gapahuk av en enkel duk/tarp, og gjerne med et kamuflasjenett foran mot spillplassen. Eventuelt bruk et telt.

6. Hysj!

Orrfuglene hører godt, og en uventet lyd kan få dem til å forlate leiken på et blunk. Du bør ligge stille, og ikke prate. Sørg for at kameraet er klart kvelden før, og legg vekk alle knitrende godteposer og annet som kan lage unaturlige lyder i skogen.

7. Ikke drikk for mye

Når morgenen kommer og orrhanene spiller rundt deg på alle kanter, er det veldig dumt å måtte gå på do. Ikke hell i deg for mye drikke kvelden før, og gå «skikkelig på do» før du køyer.

8. Vent med å bryte leir

Ikke bryt leiren før fuglene har avsluttet leikspillet. Målet må være at fuglene aldri oppdaget at du var der. Vi tar det for gitt at du tar med deg hjem alt som viser at du har vært på leiken. (ANB)