Halloween er livsfarlig uten refleks

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Mandag 31. oktober er det Halloween, noe som lokker frem mange mørke skikkelser langs veiene. Ikke bare skremmer de naboen, men også mange bilister får seg en støkk.

- I mørke kostymer og uten refleks, er det nesten umulig for en bilist å få øye på barna, selv med gatebelysning, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med hele 85 prosent ved bruk av refleks.

- Kle barna med refleks eller sy inn reflekser i kostymene. Med litt kreativitet kan det bli kule effekter som gjør det moro for barna å bruke refleks, sier Voll.

Selv om barnet ser bilen, er det ikke sikkert «bilen ser barnet». Han oppfordrer derfor alle som får Halloween-gjester på døren til å ta ansvar for at barna vises i trafikken.

- Mange har reflekser liggende i skuffer og skap til ingen nytte. Har du en til overs, gi den sammen med godteriet og sørg for at barna trygt kan ha det moro på Halloween, sier Voll.  Han oppfordrer samtidig små og store til å droppe klovnemasker som kan oppleves skremmende denne dagen.

De siste fem årene er det meldt om nærmere 100 påkjørsler av fotgjengere i Møre og Romsdal. 35 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket. Bare om lag fem prosent av de som blir skadet bruker refleks. Hvert år dør i gjennomsnitt mellom 10 og 20 fotgjengere i trafikken i Norge. Rundt 100 fotgjengere blir alvorlig skadd, mens ca. 450 blir lettere skadd.

- Uten refleks er du synlig først på 25-30 meters hold. Dette betyr at en bilfører som kjører i 50 km/t, kun har ca. to sekunder å reagere på før det smeller. Med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand. Disse ekstra sekundene er nok til at bilføreren har tid til å reagere og liv kan reddes, sier Voll.

(Kilde Finans Norge og Trygg Trafikk)         

Artikkeltags