Frykter toppturtrend gir snøskredrekord i påsken

Foto: Colourbox-Tryg Forsikring.

Foto: Colourbox-Tryg Forsikring.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Ved inngangen til påsken er det meldt om stor snøskredfare i fjellet. Nå frykter Tryg Forsikring at det skal bli rekord i antall skred utløst av skiløpere i fjellet.

– Mange har kastet seg på toppturtrenden, men det er ikke alle som har kunnskap om farene i fjellet. Utstyret åpner opp for nye områder i fjellet for folk som vi frykter ikke vet hvordan de skal ferdes i fjellet, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

Han viser til de siste varslene fra varsom.no, der de melder om stor snøskredfare i store deler av landet. I mange områder er det såpass krevende snøskredfordhold at de anbefaler å unngå alt skredterreng.

– Med alle skredene som har gått både i øst, vest og nord de siste dagene, bør man tenke seg om før man legger ut på tur. Selv om været skulle bli stabilt i påsken, finnes det svake lag i snødekket, som gjør at det ikke er trygt å ferdes der i lang tid fremover. Tegnene er ikke nødvendigvis lette å se heller, sier han.

Ble selv utsatt for to skred

Setnes, som selv er en erfaren skikjører i fjellet, har opplevd to skred i vinter i et område som normalt ikke er skredutsatt.

– Det raste ut to mindre skred foran meg i et flatt område. Hverken værforhold eller snømengde tilsa at det skulle gå skred her, men man er aldri helt sikker. Jeg gikk alene denne dagen, og hadde valgt et kjent område som jeg har gått i mange ganger tidligere. Jeg holdt meg unna de bratteste partiene og fulgte ryggen av fjellet, men likevel raste det ut. Selv om rasene var små var det mer enn nok snø til at jeg kunne blitt sittende fast eller lagt i klem. Ofte er det de små skredene som tar livet av folk, sier Setnes.

Sjekk dette før du går!

Snøskredvarslingen ved varsom.no anbefaler å unngå alt skredterreng og spesielt terreng brattere enn 30 grader.

– Det beste du kan gjøre for å unngå skred, er jo å ikke havne i et, sier Einar Ananiassen, seksjonsleder for hjelpekorps i Hordaland Røde Kors.

Han oppfordrer alle til å sjekke værforholdene før de legger ut på topptur.

– Se nøye på hvor du har tenkt å gå og sett deg inn i hva som gjør et område skredfarlig. Følg nøye med på værforholdene. Er det meldt regn og mye vind kan det bygger seg opp skavler. Værforholdene kan skifte fort. Hold deg oppdatert på varsom.no, oppfordrer Ananiassen.

Riktig utstyr kan redde liv

Han har deltatt i nok leteaksjoner til å vite at det kompetanse og utstyr kan skille mellom liv og død.

– Ha med førstehjelpsutstyr uansett hvor du går. Ha med varme klær, ikke bare en ekstra genser. Ta høyde for at du kan skade foten og ikke kommer deg av flekken. I verste fall må du bli ute over natten. Videre bør du ha med spade, søkestang, og skredsøker. Den må stå i sendefunksjon, slik at de andre kan finne deg om du blir tatt av skred, så bytter du over til mottaker om noen andre blir tatt, sier han.

Gå ikke alene

Det kan lønne seg å ikke dra på tur alene. Kameratredning er nemlig suksessfaktor nummer en når det gjelder å overleve skred.

– Det tar tid før Røde Kors er inne, derfor er den umiddelbare innsatsen veldig viktig. Man har ikke tiden på sin side om man er tatt av skred. Allerede etter en halv time synker sjansene for å overleve. Her blir kombinasjon av riktig utstyr og kunnskap om hvordan du bruker det viktig, sier Ananiassen.

Det finnes skredsøkerbaner mange steder der det er mulig å øve. Det beste rådet fra både Setnes og Ananiassen er likevel dette:

– Selv om du har flinke kamerater som kan grave deg ut, og moderne utstyr, er den aller beste førstehjelpen å ikke bli tatt, da er planlegging alfa omega.

Artikkeltags