Stortingsvaktene slapp ikke inn Venstre-politiker – fryktet kinesisk reaksjon

Oslo  20190515.
Stortingsrepresentantene Petter Eide (SV) og Guri Melby (V) hadde på seg gule T-skjorter med påskriften "Frihet" utenfor Stortinget onsdag. Melby mener regelverket for tildeling av demonstrasjonstid og -plass utenfor nasjonalforsamlingen bør endres. 
Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Oslo 20190515. Stortingsrepresentantene Petter Eide (SV) og Guri Melby (V) hadde på seg gule T-skjorter med påskriften "Frihet" utenfor Stortinget onsdag. Melby mener regelverket for tildeling av demonstrasjonstid og -plass utenfor nasjonalforsamlingen bør endres. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix Foto:

Av

Da Venstre-representant Guri Melby i midten av mai ble nektet adgang til Stortinget, fryktet vaktene at kinesiske sikkerhetsvakter ville angripe henne.

DEL

Det var 15. mai at en kinesisk delegasjon ankom Stortinget. Utenfor ble Kinas tredje mektigste mann – lederen av den kinesiske Folkekongressen, Li Zhanshu, møtt av menneskerettighetsaktivister i lydkrig med kinesernes støttespillere.

Amnesty hadde fått plass bak de kinesiske støttespillerne foran Stortinget. Melby og stortingskollega Petter Eide (SV) stilte seg derfor opp foran hovedinngangen ikledd sine gule T-skjorter med påskriften «Frihet».

Stortingsvaktene mente plagget kunne fremprovosere en reaksjon fra kinesiske sikkerhetsvakter, kommer det fram i et dokument fra presidentskapet, skriver Dagens Næringsliv.

Melby ble derfor bedt om å ta av seg T-skjorten, og slapp deretter inn i parlamentsbygningen. Da var det ikke lenger sannsynlig at hun ville bli oppfattet som en trussel. Melby fikk en orientering om saken fra Stortinget torsdag denne uka.

– Det handlet om en sikkerhetsvurdering for å beskytte min sikkerhet. De var usikre på hvordan de kinesiske vaktene ville reagere på å møte meg, sier Melby til avisen.

– Vi kan spørre oss om det er greit at sikkerhetsvaktene ikke føler seg trygge på at kinesiske sikkerhetsvakter ikke aksjonerer mot meg. Det er jo den prinsipielle saken her, sier Venstre-representanten.

Sikkerhetsleder Pål Munck ved Stortinget sier til avisen at de ikke kan kommentere sikkerhetsvurderinger eller sikkerhetstiltak.

– På generelt grunnlag kan vi si at vi er svært opptatt av at det ikke skal oppstå situasjoner som kan skape vanskeligheter for stortingsrepresentanter. Guri Melby var ikke i fare. Det er hun informert om, sier han.

Artikkeltags