Kun halvparten ønsker gravferd i regi av Kirken

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Kun 50 prosent ønsker gravferdsseremoni i regi av Den norske kirke når de dør, ifølge en undersøkelse Norstat har gjennomført for Human-Etisk Forbund.

Spørsmålet som ble stilt var «hvilken type gravferdsseremoni ønsker du at skal bli arrangert av dine pårørende etter din død?»

21 prosent svarer vet ikke, 8 prosent sier de ønsker seremoni i regi av Human-Etisk Forbund, 3 prosent ønsker seremoni i regi av et annet tros- og livssynssamfunn, mens 13 prosent ønsker en livssynsåpen gravferdsseremoni. 6 prosent svarer «ingen av disse».

Human-Etisk Forbund mener undersøkelsen viser at behovet for seremonirom i kommunene er blitt større. Organisasjonen påpeker at landets kommuner har solid dekning med kirkebygg, mens seremonirom for andre typer gravferdsseremonier hører til sjeldenhetene.

– Norge er i endring. Det blir stadig flere med en annen tilhørighet enn i Den norske kirke, og etterspørselen etter alternativer øker. Det må våre politikere ta inn over seg, sier generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund i en pressemelding.

Med unntak av i fem kommuner, er det Den norske kirke som i dag har ansvaret for gravferdsforvaltningen i Norge – som omfatter drift av gravlunder, seremonirom, kapeller og krematorier.

Et flertall (56 prosent) av de spurte svarer at kommunene bør ha ansvaret for å forvalte gravplasser, krematorier, felles seremonirom og andre offentlige oppgaver knyttet til gravferd.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken