Næringsteft: Tingvollgründer vant en million kroner

Roadtech-gründer Peder Strømsvåg.. (Arkiv)

Roadtech-gründer Peder Strømsvåg.. (Arkiv)

Artikkelen er over 1 år gammel

Ingen tenkte på brøytestikker før Peder Strømsvåg fikk en idé. Onsdag tok gründerbedriften hans Roadtech siste stikk i Næringsteft - og vant én million kroner.

DEL


Det ble Roadtech AS som til slutt overbeviste juryen i finalen med sin nye teknologi for mer effektiv, tryggere og miljøvennlig nedsetting og opphenting av brøytestikker. Løsningen betyr blant annet at det årlig forsvinner to millioner færre brøytestikker av plast ut i naturen.

Gründerkonkurransen Næringsteft er utviklet av Sparebanken Møre, i tett samarbeid med ÅKP, ProtoMore, Vindel og NTNU i Ålesund. Finalen gikk av stabelen på bankens investorseminar Børs og Bacalao. 600 personer fra næringslivet i regionen fikk dermed se det siste finaleoppgjøret mellom gründerbedriftene Stø Technologies AS, Flowtru AS og Roadtech AS.

Det ble likevel sistnevnte, Roadtech AS fra Tingvoll, som vant hovedpremien på én million kroner til å videreutvikle konseptet sitt. Roadtech vant også Publikumsprisen og en pengepremie på kr. 25.000 gjennom en åpen nettavstemning i forbindelse med semifinalen i februar.

Trafikksikkerhet og miljøfordeler

Ideen bak Roadtech kom tidlig på 2000-tallet, da NÆRINGSTEFT-vinner Peder Strømsvåg kjørte bak en bil fra Statens Vegvesen. I dårlig vintervær stod en mann i en kurv og satte ut brøytestikker for hånd. Peder tenkte at «dette må kunne gjøres enklere».

– Vi har derfor laget et konsept for håndtering av brøytestikker, en maskin som både setter ut og tar opp stikkene i fart. Vår løsning fjerner både 20 millioner stopp på norske veier og 85.000 timer stilletid årlig, noe som øker trafikksikkerheten for trafikantene og bedrer HMS for veientreprenørene, forklarer Peder.

– I tillegg til økt lønnsomhet har løsningen også flere miljøfordeler, både lavere CO2-utslipp og langt færre plaststikker som forsvinner ut i naturen, sier han.

Raskere i mål med premien

– Denne millionen betyr mye for oss! Vi er inne i en kritisk fase og har tidspress. Nå kan vi fokusere mer på å utvikle produktet, framfor å jobbe med å hente inn kapital – så dette var perfekt timing, jubler Peder Strømsvåg og Roadtech AS, den fornøyde vinnere av årets Næringsteft .

– Med denne millionen kommer vi raskere til målet, smiler han.

Han legger spøkefullt til at familien blir fornøyd. De er «dritt lei» av brøytestikker etter å ha hørt om det døgnet rundt, ler han.

Nå kan han puste lettet ut etter noen nervøse dager før finalen.

– Det er godt å være «ferdig». Samtidig er det nå det virkelig begynner. Jeg vil virkelig gi en stor honnør til Sparebanken Møre for å gi så mye gjennom Næringsteft , sier han.

– Deltakelsen i Næringsteft har gitt oss økt kompetanse, god markedsføring og åpnet mange dører for oss, sier han, og anbefaler alle som har gode ideer til å hoppe i det og delta.

Idé tuftet på bærekraft

Deltakerne i årets Næringsteft kommer fra et bredt spekter av næringer, der fellesnevneren for de aller fleste er fokus på bærekraft og teknologi. I følge juryen har de tre finalistene har vært gjennom en lang kompetansereise, og har blitt utfordret på mange forskjellige områder.

– Vi har hatt veldig mange dyktige deltakere i år, og juryen har hatt en krevende jobb med å kåre vinneren. Vinneren av NÆRINGSTEFT har vist et genuint samfunnsengasjement med en nyskapende idé tuftet på bærekraft. Idéen har et stort markedsmessig potensial, den vil gi lokal verdiskaping, gründeren har fått med seg et bra team, og mulighetene til videreutvikling er mange, fortalte adm. dir. Trond Lars Nydal i Sparebanken Møre, som presenterte vinneren av Næringsteft 2019.

Juryen besto av Mette Kamsvåg, Kristin Waagen, Gunhild Sjøvik, Bjørn Gjerde, Terje Krøvel, Monica Rolfsen, Kine Norheim, Anniken Fjelberg, Knut Flakk og Ivar Nesset.


Artikkeltags