Slik koker du egget riktig

Nina Røbekk gir deg gode tips. Foto: Nicolai Bauer.

Nina Røbekk gir deg gode tips. Foto: Nicolai Bauer.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Følg disse enkle rådene for å få perfekte kokte egg til påskefrokosten.

I løpet av ett år spiser hver nordmann over 200 egg, og i påsken nesten dobler vi forbruket. Da spiser vi ca. 23 million egg i løpet av de fem påskedagene, ifølge Matprat.

– Nordmenn elsker egg, som har den store fordelen av at det både er velsmakende og næringsrikt på en gang, sier Nina Røbekk, daglig leder i den egg-baserte restauranten Sunny Side.

– Egg inneholder alle næringsstoffene kroppen trenger unntatt vitamin C, så kombiner eggene med et glass appelsinjuice for å være godt rigget for en dag i skiløypene, er Røbekks tips.

For å få ønsket resultat til påskefrokosten er det et par hensyn du må ta ved koking av egg.

Ta høyde for disse faktorene

Når du skal koke egg er det alltid en fordel å bruke romtempererte egg. For det første sprekker de ikke så lett under koking, og for det andre er det enklere å skrelle dem etter at de er kokt. Særlig store egg har ekstra tynt skall, og dermed viktig å koke romtemperert.

– Egg holder seg fint i romtemperatur, så du kan sette ut eggene på kjøkkenbenken i forkant av påskefrokostene, forklarer Røbekk.

Mens kjøleskapskalde egg skal legges i kaldt vann ved koking, så skal romtempererte egg først legges i vannet når det koker. Etter at egget har kokt den tilmålte tiden, så må det skylles i kaldt vann for å forhindre at kokingen fortsetter.

Så lenge bør egget koke

Koketiden til egget varierer ut fra størrelsen, fra små til store egg:

· Bløtkokte egg: 4-6 minutter

· Smilende egg: 6-8 minutter

· Hardkokte egg: 8-10 minutter

Er du i påskefjellet må du ta hensyn til at vann koker ved lavere temperatur enn 100 grader celsius i høyden.

– Er man over 1 000 meter høyde så bør man derfor legge til 1 min på den anbefalte koketiden, avslutter Røbekk.

Artikkeltags