Sunndal Ski Session: Store fjell og store opplevelser

På Kongskrona.

På Kongskrona.

For tiende gang ble Sunndal Ski Session nok en eventyrlig helg. Kort oppsummert ble det en helg som innebar mange flotte turer i ulikt føre og vær.

DEL

- Vi opplevde alt fra sol med tørrsnø og sløsj, tykk tåke, med blanding av verdensmesterføre, samt noen spennende innslag med skareføre. Med andre ord, akkurat slik det er i fjellet, skriver Anne Stine Mathisen i Contrast Adventure i en pressemelding, der det videre heter:

Sunndal Ski Session har blitt en populær toppturfestival, og også i år ble det fulltegnet tidlig. Det er med deltakere fra hele Norge, både lokale og langveisfarende. Sunndal Ski Session gir deltakerne muligheten for å bli bedre kjent med et fjellområde i verdensklasse, på en trygg måte.

Sunndalsfjella byr på store fjell og mange høydemeter, noe som krever en hvis grunnform, men vi legger opp til turer som plasser de fleste nivå i forhold til erfaring med topptursporten. Med noe varierende sikt og snøforhold fikk mange testet skiferdighetene sine.

Det var gode snøforhold i år, og lav faregrad i følge varsom.no. Vi fikk derfor oppleve både klassikere og nye rundturer under årets festival.

På Ski Session legger vi stor vekt på god turplanlegging, og ferderådet som gjennomføres kvelden før, der de som skal på tur sammen planlegger turen i felleskap er helt avgjørende. Det å tilpasse turen etter vær, snø forhold og gruppe sammensetning er nok noe av den viktigste kunnskapen folk har med seg fra festivalen.

Sunndal Ski Session er en toppturfestival med sterkt turfokus, noe som også kommer fram i programmet med frokost kl. 06.00. Denne samlingen av turivrige personer, hvor mange kommer igjen år etter år, skaper en veldig trivelig og god atmosfære, både på tur, på afterski og også til frokosten. Dette er nok ikke festivalen for de som ønsker disco til de sene nattetimer. Her ble lørdagskvelden toppet med Instagram-konkurranse og ”Kahoot” før leggetid like før midnatt.

Gode opplevelser, sammen med trivelige folk er sentralt, for å referere til åpningstalen av Bergsvein Brøske: ”Det gjelder å skape liv til dagene, og ikke bare dager til livet”.

Fjellsentralen som turansvarlig

Et av målene med arrangementet er å gjøre deltakerne enda tryggere på å planlegge og gjennomføre egne turer resten av året. Det er derfor avgjørende med god veilederkompetanse. I år som tidligere var Tor Olav Naalsund ved Fjellsentralen turansvarlig. De har gjort en glimrende jobb med synfaring i forkant, og ikke minst gjennomføring. Totalt er det ca 20 guider involvert, og vi deler opp i grupper med maks 6 deltakere per guide. Da er læringseffekten og sikkerheten best ivaretatt. Guidene deler av sin kompetanse innen områder som kartlesing, skredlære, turplanlegging og gjennomføring på en praktisk måte. Målet er at deltakerne skal bli enda flinkere til å oppsøke trygg snø, og få gode turopplevelser når de er på egne turer.

God stemning på Trædalsbakken

Trædalsbakken fungerer som en utmerket base for arrangementet. Her var det afterski, yoga, nydelig matservering, foredrag og sosialt opplegg.

Lørdagskvelden var det foredrag av Nelson Neirinick. Han er opprinnelig fra Belgia, men har flyttet til regionen på grunn av klatremulighetene vi har her. Her fikk vi en innføring i hvordan ”Fossenes rike” oppleves på vinterstid, i form av isklatring. Han viste til flere nye førstebestigninger i Sunndalen, men også i områder fra Pakistan og Karakoram.

Alt i alt en flott helg med mange gode opplevelser, og vi gleder oss allerede til neste år!

Takk til alle involverte og samarbeidspartnere som har vært med i 10 år. Vi har sammen lyktes med å sette Sunndalsfjella mer tydelig på kartet for toppturinteresserte skikjørere over hele landet!

Artikkeltags