Sterk musikalsk hyllest til drepte Fadime

Per Aarsund. Foto: Anja Flisen Aarsund.

Per Aarsund. Foto: Anja Flisen Aarsund. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Per Aarsund med ny utgivelse  

  - Fadime er en helt og en ledestjerne. Hvis det finnes en himmel, er hun en av englene som skinner sterkest. Det sier musikeren Per Aarsund, som 24. januar gir ut hyllesten «Fadime Sahindals song».

Dagen etter, 25. januar, skal nordmøringen framføre sangen i Riksdagshuset i Stockholm.

Det skjer under en stor konferanse til minne om Fadime Sahindal, som ble brutalt drept av sin egen far i Uppsala i 2002.   

- Det er en stor ære for meg å få framføre sangen på topp politisk nivå i Sverige. Sangen om Fadime ble skrevet like etter at hun ble skutt, i fortvilelse over den fryktelige og urettferdige skjebnen hun fikk, forteller han.

Deretter ble sangen liggende på vent helt til i 2016. Da gikk Per Aarsund i studio og

spilte den inn.

- Låta ble sendt til GAPF («Gløm aldri Pela och Fadime»), den svenske organisasjonen som arbeider mot hedersvold. De likte den, og jeg fikk framføre sangen live under Fadimegalaen på legendariske Berns i Stockholm i fjor.

GAPF arbeider mot hedersvold, undertrykking, kjønnslemlestelse og tvangsgifting,

og ble dannet etter drapet på 26 år gamle Fadime Sahindal.

Fadime-drapet ble et symbol på æreskulturen som rammer mange unge kvinner med innvandrerbakgrunn. Grunnen til at hun ble drept av faren, var at hun valgte å følge kjærligheten og ble sammen med en svensk-iraner. Farens ønske var at datteren skulle gifte seg med en fetter fra Tyrkia.

Senest høsten før hun ble drept, holdt hun tale i Riksdagen under et seminar om vold mot kvinner. Der fortalte hun om hvordan mannlige slektninger truet med å ta livet hennes fordi de mente hun hadde brakt skam over familien.

Sammen med SV-politiker Andreas Christensen Halse har Per Aarsund har vært GAPFs goodwill-ambassadør i 2016 i Norge. 22. januar skal han takke av som ambassadør, og

25. januar opptrer han altså i det svenske Riksdagshuset.

- Det er klart at det er spesielt at jeg, en relativt ukjent musiker som egentlig er tømrer og sauebonde, får spille sangen min om Fadime på en internasjonal konferanse mot hedersvold, sier en spent Aarsund.

«Fadime Sahindals song» er Per Aarsunds sjette CD-utgivelse. Med seg i bagasjen til Stockholm har han med seg noen hundre eksemplarer som skal deles ut under konferansen. Sangen blir også gitt ut digitalt på Spotify og andre nettsteder 24. januar.

Med seg på innspillingen har Per Aarsund noen av landets beste musikere: Gjermund Silset, Tommy Haltbakk, Jo Inge Nes, Mari Persen, Kyrre Sætran, Øystein Sandbukt og Skjalg Raaen.

«Oavsett vilken kulturell bakgrund man har bör det vara en självklarhet för varje ung kvinna att både få ha sin familj och det liv man önskar sig. Men tyvärr är det ingen självklarhet för många tjejer. Och jag hoppas att ni inte vänder dem ryggen, att ni inte blundar för dem.»

Fra Fadimes tale i Riksdagen

Per Aarsund

Født 15. november 1962.

Bor på den lille, veiløse øya Årsundøya i Tingvoll kommune.

Yrke Byggmester og villsaubonde.

Lidenskapelig hobby: Musikk.

Musikkstil: Viserock på nordmørsk.

Hør «Fadime Sahindals song» her:Fadime Sahindals song

Artikkeltags