Ny NORSØK-rapport: Bark mot diaré hos lam

Artikkelen er over 1 år gammel

Forskninssenteret NORSØK på Tingvoll har utviklet et plantebasert middel mot diaré hos lam.

DEL

NORSØK (Norsk senter for økologisk landbruk) på Tingvoll har nylig gjennomført et forskningsprosjekt hvor bark og furu viste seg å ha positive virkninger mot kraftig diaré hos lam. Det skriver Trøndelag fylkeskommune på sine nettsider.

Ved å trekke ut tanniner (garvestoffer/syre) fra bark i gran og furu lagde forskerne et barkeekstrakt som viste seg å ha positive virkninger. Gjennom laboratorieforsøk så de at stoffene fra trærne hadde effekt mot parasitter som kan gi alvorlig diaré hos lam.

Alternativ til synetiske midler

Testing av stoffene på levende lam ga gode resultater:

– De lammene som fikk barkekstrakt fikk ikke diaré, og hadde mindre parasitter i tarmen enn de som ikke fikk slikt ekstrakt, forteller prosjektleder Kristin Sørheim ifølge Trøndelag fylkeskommune.

Gjennom prosjektet har forskerne sett at det er mulig å utvikle plantebaserte alternativer til kjemisk syntetiske midler som det utvikles resistens mot.

Skal brukes i fôrtilsetningsmiddel

Det skal nå utvikles et fôrtilsetningsmiddel mot denne parasittsykdommen (koksidiose) sammen med kommersielle aktører.

Prosjektleder for NORSØK har vært Kristin Sørheim, og prosjektet er gjennomført i samarbeid med Sintef, Veterinærinstituttet, Norsk treteknisk institutt, Bøfjorden Sag AS og SIV Industriinkubator AS.

Artikkeltags