Juks skal gi karantene

Strengere: Juks ved førerprøver vil føre til karantenetid. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Strengere: Juks ved førerprøver vil føre til karantenetid. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Av

– Vi må kunne stole på at alle som får førerkort har den kompetansen de trenger for å ferdes trygt i trafikken. Det skal ikke lønne seg å jukse og derfor vil vi innføre karantenetid for fusk ved førerprøven.

DEL

Det sier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp). Han mener dette vil bedre trafikksikkerheten og virke forebyggende mot dem som vurderer å jukse.

Vegdirektoratet sender nå på høring forslag til nærmere regler om karantenetid ved fusk til førerprøven. Bakgrunnen er at Statens vegvesen i de senere årene har avdekket en del tilfeller av fusk til førerprøven, men uten at det har kunnet blitt ilagt særskilt karantenetid der dette er avdekket.

Ved mindre alvorlig fusk foreslås det karantene på tre til ni måneder, mens det for alvorlig fusk foreslås ti til tolv måneders karantene. Det kan ilegges karantene også ved forsøk på fusk og ved grov uaktsom fusk. Reglene omfatter både teoretisk og praktisk prøve og gjelder både førerprøve, utrykningsprøve og yrkessjåførprøve.

Som fusk regnes blant annet å benytte eller ha med ulovlige hjelpemidler under teoriprøve, for eksempel notater, mobiltelefon, kamera eller annet kommunikasjonsutstyr, samt samarbeid med andre. Som fusk av alvorlig karakter regnes blant annet fusk med organisert preg, bruk av elektroniske hjelpemidler og at prøven avlegges av en annen enn kandidaten.


Artikkeltags