Meningsmåling: Dødt løp om fylkesordførerklubba

Senterpartiet har passert Arbeiderpartiet og fylkesordførerkandidat Tove-Lise Torve med en tiendedels prosent.

Senterpartiet har passert Arbeiderpartiet og fylkesordførerkandidat Tove-Lise Torve med en tiendedels prosent.

Artikkelen er over 1 år gammel

Kristin Sørheim (Sp) har passert Tove-Lise Torve (Ap) i oppslutning – med en tiendedels prosent! Og Nordmøre kan ende opp med 16–17 av de 47 setene i fylkestinget.

DEL

(Tidens Krav): Det viser en meningsmåling Respons har utført for Sunnmørsposten, Romsdals Budstikke og Tidens Krav.

Målingen er tatt opp blant 800 respondentene i Møre og Romsdal i perioden 12.–15. august. Feilmarginene i målingen er oppgitt til mellom 2,0 og 3,5 prosent.

Får fortsatt styre?

Møre og Romsdal styres i dag av de rødgrønne med støtte av Venstre, Nordmørslista, MDG og Uavhengig valgliste. Drøyt tre uker før valget kan mye tyder på at dette styret får fortsette, tross pen borgerlig framgang fra forrige fylkestingsvalg.

Høyre har vokst til fylkets største parti med 20,1 prosent oppslutning og Frp går fram til 19 prosent. Dagens opposisjon ligger likevel ikke an til å ende opp med flere enn 22 av de 47 mandatene i fylkestinget, fordelt på Høyres 10 (+1), Fremskrittspartiets 9 (+3) og KrFs 3 (-1).

Trenger to seter til

De borgerlige er dermed avhengig av å lokke over partier som representerer to seter for å få flertall 24–23 i fylkestinget.

Mens MDG kan få to representanter (+1) i det nye fylkestinget, ligger Rødt (+1), Venstre (-2) og Nordmørslista (-3) an til å komme inn med én representant hver. Riktignok er Venstre blitt et regjeringsparti siden forrige fylkestingsvalg, men pr. i dag virker det lite politisk sannsynlig at opposisjonen vil få to seter over på sitt «lag».

Sp fosser fram

På den rødgrønne siden fosser Sp fram fra 5 til 9 seter, mens Ap går tilbake fra 12 til 9. Oppsiktsvekkende nok er partiene målt jevnstore. Mens Kristins Sørheims parti får en oppslutning på 17,7 prosent (+7,1), får Tove-Lise Torves parti 17,6 prosent (-6,7)!

SV går fram til 3,8 prosent og kniper et andre mandat, mens både Sunnmørslista og uavhengig valgliste faller helt ut av fylkestinget på denne målingen.

16–17 fra Nordmøre?

Slik listene er satt opp ligger det ut fra denne målingen an til en kraftig styrket representasjon fra Nordmøre. Mens fylkestinget i dag består av 13 nordmøringer, kan det nå bli opptil 17:

  • Fra Senterpartiet ligger Kristin Sørheim fra Tingvoll, Ingunn Golmen fra Aure, Henrik Stensønes fra Kristiansund og Bernt Venås fra Surnadal an til å ta plass i fylkestinget.
  • Tove-Lise Torve og Jakob Vorren fra Sunndal, Line Hatmosø Hoem fra Kristiansund og Lilly Gunn Nyheim fra Surnadal ligger an til å representere Arbeiderpartiet.
  • I Høyre er Kjersti Andersen fra Smøla og Torbjørn Sagen fra Kristiansund «over streken» i forhold til denne målingen.
  • Jan Steinar Engeli Johansen fra Averøy og Roger Bach fra Tingvoll ligger an til å ta plass for Fremskrittspartiet. Her hører det med til historien at Engeli Johansen møter som vararepresentant på Stortinget og derfor kan bli erstattet av en vararepresentant fra Sunnmøre.
  • Fra KrF kan Victoria Smenes fra Kristiansund bli gjenvalgt. Hun er i dag vara for stortingsrepresentant Steinar Reiten.
  • Det kan også Elisabeth Jørgenvåg bli fra Aure for Nordmørslista.
  • Pål Farstad fra Kristiansund ligger an til å bli enslig representant for Venstre.
  • Sunndalingene Silje Alise Ness og Carl Johansen kan bli nye representanter for henholdsvis Rødt og MDG.

For alle disse må det tas et forbehold om at velgerne kan sørge for endringer i listerekkefølgen, men det skal mer til i et fylkestingsvalg enn i et kommunevalg.

Ifølge Respons er Aps sistemandat det mest utsatte i målingen. På niendeplass på Ap-listen står Surnadals-ordfører Lilly Gunn Nyheim. Nærmest til å overta mandatet er MDG.

Artikkeltags