Nå kommer høstværet

Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Østlandet har allerede fått en forsmak på høstværet, og nå kommer det våte og fuktige været for fullt også i andre deler av landet.

Et kraftig lavtrykk er på vei fra Atlanterhavet og dytter vekk høytrykket som har gitt flott vær på Vestlandet, i Midt-Norge og i Nord-Norge.

Dermed er det duket for tradisjonelt høstvær med mye vind og mye regn.

Hvileskjær

Men helgen starter med et lite hvileskjær på Østlandet, som får nyte godt av noen fine dager av samme typen som det resten av Norge har hatt et par uker.

Det betyr både sol og lite regn og for det meste pent vær på Østlandet og i Telemark. Temperaturen vil også ligge på rundt det samme. Om ettermiddag og kveld kan det bli noe tilskyende i vestlige områder. I kyststrøkene, spesielt fredag kveld, kan vinden komme opp i periodevis liten kuling.

På Vestlandet fra Rogaland og opp mot Møre og Romsdal vil det blåse friskt til helgen, periodevis opp mot stiv kuling i kystområdene, og sør for Stad periodevis liten storm i fjellområdene.

Torden i Rogaland

Samtidig kommer også regnet, med regnbyger og mulighet for torden nord for Rogaland fredag kveld. Om ettermiddagen vil bygeaktiviteten minke noe. Nedbøren kan komme som snø over 500-800 meter.

Meteorologisk institutt varsler også at det særlig på fredag kan være svært vanskelige kjøreforhold på høyfjellsovergangene i Sør-Norge, på Vestlandet og i Midt-Norge med sterk vestavind, snøbyger og snøfokk.

Mye vind i Midt-Norge

I Møre og Romsdal og trøndelagsfylkene vil det også blåse sterkt både fredag og lørdag, men vinden avtar i styrke søndag. I kystnære strøk kan vinden komme opp i periodevis sterk kuling. Både regnbyger og haglbyger i høyereliggende strøk må påregnes.

Også i Nord-Norge vil helgen være preget av mye vind og regn. Fredag og lørdag opp mot liten til stiv kuling på helgelandskysten, men noe mindre regn enn på Vestlandet og i Midt-Norge. I indre og høyere strøk kan nedbøren komme som snø og sludd.

I Troms og Finnmark kan temperaturen falle ned mot null, og vinden vil i Finnmark komme opp i periodevis kuling i vestlige kyststrøk. I Øst-Finnmark vil det komme liten eller ingen nedbør i slutten av perioden.

Artikkeltags