Gå til sidens hovedinnhold

Brød seg ikke om bøndenes aksjon

Artikkelen er over 8 år gammel

Men det minket på brødet hos Rema på Sunndalsøra.

Litt over klokka ni tirsdag morgen møtte en håndfull bønder fra Sunndal opp hos Rema 1000 i Amfi Sunndal. Stille og rolig trillet de innover i butikken med hver sin handlevogn fram til brøddisken bakerst i butikken. Der plukket de diskret med seg ti brød hver, og trillet tilbake til kassen for å betale.

Hamstringen var rimeligvis en av aksjonene i den pågående bondekonflikten med staten, der det er blitt brudd mellom partene i jordbruksoppgjøret.

Neppe brødløs

Et visst innhogg i brødhylla til Rema ble det, men det var fortsatt et rikelig utvalg igjen i hyllene da Aura Avis tok en tur innom. Et par av kundene vi snakket med, tok det hele med stor ro og regnet ikke med å bli brødløse med det første. De antok at det vil være brød å oppdrive i andre butikker hvis Rema blir tømt. En av dem vi snakket med, tok utsiktene til brødløse dager med fatning:

– Jeg klarer meg godt uten brød, og skulle det bli en langvarig aksjon, får jeg vel ta meg en tur til Sverige for å handle.

– Da blir det dyrt brød, sa sidemannen med et smil, mens han konstaterte at favorittbrødet fortsatt var å finne i hyllene.

Rammer forbrukerne

Ved kassene finner vi kunde Ivar Hagen i diskusjon med brødaksjonistene. Han synes ikke aksjonen er noen genistrek:

– Jeg synes ikke det er en god idé med en aksjon som rammer forbrukerne, sjøl om jeg har forståelse for bøndenes krav.

Hagen mener tilbudet på 13.000 kroner ikke er all verden, og han skjønner at bøndene er utålmodige. Men på lengre sikt trengs det endringer i strukturen i landbruket, mener Hagen:

– Det er fortsatt for mange små bruk i Norge, også her i Sunndal. Det er bedre at bruk på 50-60 mål inngår i større enheter.

Skulle det bli tomt i brødhyllene hos Rema i løpet av tirsdag formiddag, får butikken som vanlig ny forsyning av ferske brød på tidlig ettermiddag.