Driva kan bli friskmeldt i 2030

Områdene ved Snøvasfossan der laksesperra etter planen skal plasseres.

Områdene ved Snøvasfossan der laksesperra etter planen skal plasseres.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Pengene til laksesperre kom på plass i budsjettet. Men det er langt fram til frisk elv.

DEL

Det nye statsbudsjettet inneholder 35 millioner kroner til bygging av laksesperre i Driva. Hvis prosjekteringa går etter planen, kan sperra bli bygd vinteren 2015-16.

Pengene til sperre lå ikke inne i det opprinnelige blå-blå budsjettframlegget, men de kom på plass i sluttforhandlingene, ikke minst takket være innsatsen til forhandlerne i Venstre. Venstres nestleder Ola Elvestuen er svært tilfreds med sperrebevilgningen og sier dette til Aura Avis:

- Det var viktig å finne penger til sperra, slik at vi kan få satt inn et helt nødvendig tiltak mot gyroen i Driva. Dette tar gyrokampen et stort steg videre.

Men det gjenstår mye arbeid før bygginga kan starte ved Snøvasfossan i Driva. NVE har i sommer og høst kommet med krav og innspill til den tekniske planlegginga av prosjektet, blant annet nye flomberegninger. Konsulentselskapet Sweco arbeider nå med de siste oppdateringene, og de skal oversendes NVE med det første. Når NVE har godkjent dette plangrunnlaget, skal detaljprosjekteringa ut på anbud. Den vil inneholde alle tekniske spesifikasjoner og krav som vil inngå i prosjektet og vil være grunnlaget for selve byggeanbudet.

Hvis alt dette er klart til neste høst, kan bygginga komme i gang til vinteren. Men dette er det ikke bare opp til mennesker å avgjøre, understreker Helge Dyrendal i Miljødirektoratet:

- Hvor raskt man kan klare å bygge sperra, vil avhenge av blant annet vassføring i elva og værforhold.

Sperra må stå i elva i minst sju år før man kan være sikker på at all vertsfisk for gyroen er borte ovenfor sperra. Deretter skal strekningen nedenfor sperra rotenonbehandles to år på rad. Og etter det igjen vil elva være fredet mot fiske i fire-fem år. Vi snakker med andre ord om nærmere 15 år før Driva igjen kan være friskmeldt, det vil si om lag i år 2030.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken