– Er du også litt lei av asfalt?

Det er Eir M. Husby som spør. Selv er hun ikke lei asfalten. Hun sørger nemlig for å reise fra eksos og støy lenge før hun får nok. Men det er ikke alle som lever et nomadeliv mellom vakre Øksendal og hippe Sankthanshaugen i Oslo.

– Folk tilbringer dagene sine foran en skjerm, det er ganske ensomt, dessuten er det passivt. Jeg har mer tro på å treffe mennesker og gjøre noe sammen, sier Eir.

Hun har et stort nettverket og hun er flink til å bruke det. Ideen om en leirskole for voksne har hun fanget opp fra USA der «Camp grounded» var en av de første som inviterte til vokseleir. Tanken er at en ikke vokser fra lek og læring. Det er gøy å prøve nye ting selv om man har bikka fem og tjue.

Stedet for leieren er idylliske Phillipshaugen i Øksendal. Det er allerede nær femti påmeldte på Underleir.

– Folk vil ha et alternativ til bylivet. Dessuten er dette en gyllen mulighet til å få vist fram at det er mye som skjer på bygda. Det er en altfor godt bevart hemmelighet at det er mulig å drive med kreative yrker og ha et aktivt og kulturelt liv på bygda, sier Eir.

Underleir byr på alt det en trenger for å ha det gøy og hyggelig. En blir utfordret til å prøve noe nytt, eller bli bedre på noe gammelt. Med så mange folk fra hele landet er det også en fin måte å få nye venner på.

– Vi har brukt kjentfolk til å sette sammen et program som favner bredt og som representerer noe av alt det artige en kan gjøre i Øksendal, sier Eir.

De eventyrlystne kan bli med å bygge hytte, eller dra på skattejakt. Har du lyst til å lære å hogge ved, danse bygdesving eller sylte? Frister det å bake brød i steinovnen eller bli like god som Carlsen i å spille sjakk? Det er bare noe av det dagene kan fylles med på Underleir. Om kvelden samles alle rundt leirbålet.

– Vi skal gjøre det morsomste vi vet i en hel uke sammen med fine folk, bedre blir det vel ikke, sier Eir.

En må minimum melde seg på for en halv uke, om en kommer utbygdes fra. Fra søndag til onsdag, eller onsdag til søndag, om en ikke vil være med hele uka, men for folk i Sunndal og Øksendal er det mulig å henge seg på når en kan.

– For bygdefolk er alt lov, smiler Eir.

Hun har vært inne på tanken å slippe til unger også, men valget falt til slutt på at det er de voksens tur denne gangen.

– Dette er første året vi holder leir. Om dette blir en suksess er det mulig vi utvider og lager leir for folk med barn neste år.

Hun gleder seg til å vise fram Øksendal.

– Vi har alt vi trenger her, men det hadde jo så klart vært hyggelig om dette førte til noen permanente nye sambygdinger. Nå får vi en hel haug i en ukes tid, men det er jo lov å håpe at noen av dem blir værende lengre enn det, sier Eir.

Les mer om leieren på http://underleir.no