Gå til sidens hovedinnhold

404 - File Not Found

[]

Finnmarkingene store i fiskekjeften

Artikkelen er over 12 år gammel

Finnmark Dagblad påberopet nylig at «verdens største laks» tatt på flue var tatt i Altaelva. Men i Driva er det tatt en større en, for 70 år siden...

SUNNDAL: Riktignok understøttes rekorduttalelsen av Bladet jakt og fiskes fiskekonsulent Eivind Fjellseth, men museumsbestyrer Jarle Stavik i Sunndal er smått uenig.

Altafisken ble tatt av 17 år gamle Ulf-Arne Jungård Nilsen på Thunder and ligtning tubelue, og veide 26,69 kilo. Dette er ett kilo tyngre enn Agnar Johnsens rekordlaks fra 1982.

Fisken var 137 centimeter lang og rundt buken ble den målt til 76 centimeter.

Les hele saken hos Finnmark Dagblad.

Drivalaksen som likevel overgår finnmarkingenes rekord, var imidlertid 27,73 kilo. Den ble tatt av briten Lord John James Dalrymple, 12th Earl of Steir 12. juli 1938 i Knutselihølen.

– Laksen var fisket på fluen Peters Fancy som både før og spesielt etter denne fangsten var favorittfluen til fiskerne på Elverhøi den sommeren, forteller Stavik.

Han kan også fortelle at Lord Stair ellers ikke var noen smågutt i politiske kretser. Han var medlem av the order of the Thistle, den øverste ordenen i Skottland, hadde Distingusihed Service Order fra militæret og var en periode Stormester for frimurerlogen i Skottland.

Stavik innser imidlertid at det er usikkert om rekorden kan godkjennes etter dagens standard, men han understreker at det ikke er fiskeren selv som har skrevet journalen, men derimot H. Bridgman, eieren av Elverhøi på dette tidspunktet.