Gyro-resistent laks i Driva?

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Driva er som kjent infisert av lakselusa Gyrodakterlus salaris. Likevel har elva i sommer vært hjem for mye smålaks. Nå spekuleres det i om det er Driva-laks som har blitt resistent mot Gyroen.

DEL

- Det finnes ikke noe fasitsvar på hvorfor det er så mye smålaks i Driva. Men vi kan med sikkerhet si at det er unormalt mye, sier Terje Torsmyr, leder i Sunndal Jeger og Fiskeforening.

Mange fiskere har den siste tida undret seg over den store mengden smålaks som finnes i Driva. Fisken er ikke finneklipt, altså merket som utsatt smolt. Dermed spekuleres det i om dette er resultatet av naturlig gyting. Skulle det ha seg slik, kan det bety at yngelen i Driva er i ferd med å bli resistent mot Gyro.

Laks i Driva hele sesongen

Torsmyr fremholder at det verken går an å bekrefte eller avkrefte an slik teori.

- Vi vet ikke hvor laksen kommer fra. Det ser ikke ut til å være oppdrettslaks, men det kan være smålaks som har vandret til feil elv. Vi kan bare gå ut ifra fisketellingen, og den tilsier ingen produksjon, forklarer Torsmyr.

- Det rare er at laksen var her fra dag én. Vanligvis kommer den ikke opp i Driva før uti juli, men i år har det vært laks hele sesongen, og det har bare økt utover sommeren. I fjor ble det tatt til sammen to tonn laks. Jeg blir ikke overrasket om mengden blir doblet i år, sier han.

Heve døgnfredningen?

Det er mye av både svel (1-4 kg) og større laks, i tillegg til yngelen. Problemet med stor laksebestand er at det også øker mengden gyro i elva. Nå lurer Torsmyr på om det er på tide å heve døgnfredningen i Driva.

- Spørsmålet nå er jo om vi skal prøve å fiske opp noe av laksen, for å ta bort litt av næringsgrunnlaget for gyroen. Laks er bitevillig hele dagen. Nå når markfisket er slutt er det også lite press på sjøørreten, så muligens er det bare tull å døgnfrede Driva. Men dette er en sak som må diskuteres med fylket, sier Torsmyr.

I oktober kommer nye laksetellinger for Driva. Kanskje vil de vise om elva har fått en levedyktig bestand.

Artikkeltags