HAMAR: Kirsty McKinnon, som driver skolehagen ved Bioforsk Økologisk og Christin Løkke Hagen, som er lærer på Tingvoll barne- og ungdomsskole fikk torsdag Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2011 under Kokebokens dag på Hamar.

De to har sammen, og hver på sin måte, arbeidet for at barn og unge skal få grunnleggende kjennskap til matproduksjon og matlaging. McKinnon får prisen for sitt arbeid med skolehager, mens Løkke Hagen, som blant annet er lærer i faget Mat og helse, får prisen for sitt arbeid med kortreist gjestebud i skolen.

Får prisen sammen

Begge har gjort en innsats ut over det som er vanlig på området. De har også formidlet sitt arbeid til andre, slik at flere kan nyttiggjøre seg av deres ideer. De får prisen sammen fordi opplegget for ungene der de kombinerer faget Mat og helse med skolehagen er knytta til hverandre.

Prisen ble delt ut for åttende gang, og de to prisvinnerne sier til NRK at de er stolte over prisen:

– Prosjektet «Kortreist gjestebud» går frå 1. til 10. klasse. Hele høsten fram til høstferien bruker vi tida på å være ute i naturen og sanke inn bær, frukt, grønnsaker og sopp. Så lager vi produkt fram til gjestebudet. Det er en markedsdag der foreldre og bygdefolk kommer innom for å handle, sier Christin Løkke Hagen.

– Viktig prosjekt

Den andre prisvinneren, Kirsty McKinnon fra Bioforsk Økologisk, sier prosjektet er svært viktig.

– Vi lever i ei tid der vi blir mer og mer fremmedgjort i forhold til mat. Hvor den blir dyrket, hvor den kommer ifra og alt arbeidet som ligger bak. Alt dette får barna nå lov til å oppleve og undre seg over i skolehagen. De får undre seg over dette og se at det er sammenhenger, sier Kirsty McKinnon til NRK.

Matprosjektet i Tingvoll skal vises i programmet «Grønn glede» på NRK, som starter kommende tirsdag og skal gå over ti episoder. Det er Ann Eli Nøsen og Roar Strøm som har laget programserien.

Utfyller hverandre

– Disse to jentene har gjort et stort arbeid gjennom mange år, og de har utfylt hverandre i dette skoleprosjektet med skolehage, dyrking og presentering av mat, og de lar barna delta i dyrkinga, sier Tove Diesen, som er juryleder for Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

En imponert og stolt tingvollordfører, Ole Morten Sørvik, kunne gratulere sine sambygdinger med den gjeve prisen under utdelingen på Domkirkeodden.