Det sa ordfører Ståle Refstie (Ap) da han fikk æren av å være første taler ut under fredagens åpning av Oppdølsstrandtunnelen.

Ordføreren startet imidlertid sin seanse med å synge «Oh, happy day», med en imponerende stjerneklar røst.

Før tunnelfesten hadde kommet så langt i programmet, hadde tusenvis av skuelystne tatt seg inn til tverrslaget, 2,5 kilometer fra Sunndalsøra og 5 kilometer fra Modalen.

Og da Sunndal musikkforening med god hjelp og støtte spilte nasjonalsangen ble det i aller høyeste grad en feststemt, ja nærmest høytidsstemt stund.

Det var statssekretær Bård Hoksrud (Frp) som, på kort varsel, fikk det ærefulle oppdraget med å åpne tunnelen, godt assistert av andreklassingene Frida Fredsvik Husby og Sverre Hellum fra Ålvundeid.

– Når samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen måtte melde forfall på grunn av at Kongen ville ha statsråd, ble det jeg som ble erstatningen. Det blir kanskje en nedtur, men det viktigste er jo tross alt at vi får åpnet en ny flott tunnel, som avløser en rasfarlig strekning og som attpåtil er 100 prosent statsfinansiert slik at dere som bilister slipper å betale en eneste krone for å kjøre igjennom, sa Hoksrud, som i likhet med ordfører Ståle Refstie roste det folkelige engasjementet for ny tunnel etter flere rassituasjoner som viste hvor farlig Oppdølsstranda i virkeligheten var. Både Tove-Lise Torve og Anders Røkkum ble nevnt spesielt.

– Vi har satt verdensrekord i tunnelbygging. Vi fikk alt på plass i løpet av fem år. Statens vegvesen må også få skryt for det som må være et mønsterprosjekt, sa ordføreren.

Regionveisjef Berit Brendskag Lie sa at tunnelprosjektet er gjennomført forbilledlig med tanke på helse-, miljø- og sikkerhet.

– Men nå er det dere bilister som overtar tunnelen og jeg ber alle om å bruke den med fornuft. Oppdølsstrandtunnelen må ikke bli en fartsstripe, slik at liv settes i fare, sa Brendskag Lie, som selv avslørte at hun helt fra barndommen har kjørt Oppdølsstranda med skrekkblandet fryd.

– Jeg vet om dem som har stoppet og lyttet etter steinsprang før de har kjørt.