Omskjærer frikjent

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Ikke bevist at det var smertefullt.

DEL

SUNNDAL: En 67 år gammel mann fra Bosnia Herzegovina er av Nordmøre tingrett frifunnet for «på en særlig smertevoldende måte og ved bruk av særlig farlig redskap å ha skadet en annens legeme».

Utdannet lege

Det var i fjor høst mannen, som kom til Norge i 1993 og er både norsk og bosnisk statsborger, ble hentet til Sunndalsøra for om å omskjære to brødre.

Mannen er utdannet lege og kirurg og har praktisert som dette i hjemlandet, hvor han også har foretatt en rekke omskjæringer. Han har imidlertid ikke norsk legeautorisasjon.

Utført på mottaket

Omskjæringen av de to guttene ble utført i familiens leilighet ved Sunndalsøra asylsøkermottak.

Mannen har vedgått å ha utført inngrepet, men nektet straffeskyld da saken kom opp i tingretten i forrige uke. Der ble det først seks vitner; to av dem sakkyndige.

Kunne ikke vært veldig smertefullt

Forklaringene til tiltalte og foreldrene spriker på mange punkter.

På det vesentligste punktet - i forhold til tiltalen - har retten størst tiltro til forklaringen fra tiltalte.

Ifølge ham hadde ikke guttene smerter på grunn av bedøvelse. Foreldrene har imidlertid forklart seg om gråt og smerte, og til politiet har faren - som var til stede i rommet under omskjæringen - fortalt om hyl og skrik.

Retten synes imidlertid at det virker usannsynlig at barn med så store smerter i kjønnsorganer kan være i stand til å ligge så rolig som et slikt inngrep forutsetter. Ifølge faren ble ikke guttene fysisk holdt.

Fulgte kultur og tradisjon

Et annet sprikende punkt er årsaken til omskjæring.

Tiltalte har forklart at dette var ønsket av medisinske årsaker, mens foreldrene har forklart ønsket med kultur og tradisjon fra hjemlandet. Ifølge foreldrene ønsket også guttene selv å bli omskjært.

Retten tror i dette tilfellet på foreldrene, fordi de mener det virker usannsynlig at arbeidsløse flyktninger vil betale 6.000 kroner for noe de kunne fått gratis hos det offentlige helsevesenet. At mannen ble hentet på Østlandet av guttenes far styrker rettens tro på foreldrenes forklaring.

Fikk store smerter

Tre dager etter inngrepet tok familien kontakt med lege på grunn av smerter i guttenes underliv. Legen konkluderer i sin journal blant annet med at omskjæringen ser ut til at å ha blitt utført av ufaglærte på ulovlig vis og at han vil kontakte diverse instanser for å gi bekymringsmelding.

Han kontaktet politiet, men guttene var da for syke til å bli avhørt. Heller ikke senere er det blitt gjennomført dommeravhør av guttene.

Ikke bevist sammenheng

Retten mener imidlertid at det ikke er tilstrekkelig bevist at infeksjonen i underlivet har direkte tilknytning med inngrepet. Det understrekes at tiltalte ga foreldrene paracet og en salve.

Retten mener at det ikke med rimelighet kan utelukkes at infeksjonen kan skyldes andre forhold, som for eksempel manglende hygiene.

Fullt ut frifunnet

Aktor la ned påstand om ubetinget fengsel i 90 dager, at den benyttede saksen skulle inndras og at mannen skulle idømmes saksomkostningene.

Bistandsadvokaten ba om en oppreisningserstatning på 50.000 kroner til hver av guttene.

Mannens forsvarer ba om full frifinnelse, og ble altså hørt. Dermed ble kravene fra aktor og bistandsadvokat uaktuelle.

Artikkeltags