Gå til sidens hovedinnhold

Søskenbarnet overrakte Kongens gull

Artikkelen er over 19 år gammel

Fylkesmann Alv Jakob Fostervoll overrakte i går Kongens fortjenstmedalje på seremonielt vis til motstandsmannen, forfatteren og avismannen Einar Sæter. Noe senere tok privatpersonen Fostervoll ordet for en meget personlig hilsen. Kongens sendemann og medaljens mottaker er nemlig søskenbarn.

- Uten at det gjør meg inhabil på noen måte, smilte Fostervoll etterpå. For medaljen er som kjent gitt etter kongelig befaling, og en ære som Kongens fortjenstmedalje i gull er særdeles få forunt.

Overrekkelsen av den gjeve hederen er kanskje den siste av sitt slag Fostervoll står for i sitt snart 25-årige embete som fylkesmann i Møre og Romsdal. Anledningen var en lunsj gitt av Sunndal kommune, denne gang representert ved ordfører Jan Silseth og rådmann Per Ove Dahl.

Initiativet til utmerkelsen kom derimot fra Indre Nordmøre Forsvarsforening, og fylkesmannen fant all grunn til å takke for dette. Han siterte blant annet fra statuttene for tildeling av Kongens fortjenstmedalje for å synliggjøre hvilken innsats som ligger bak.

Likeså takket han Sunndal kommune for å gjøre det mulig å overrekke utmerkelsen på en verdig måte og i et forum som gjør det mulig å verdsette Einar Sæters innsats i mange år på mange områder. I tillegg til de offisielle representantene og medlemmene av forsvarsforeningens styre, var også Sæters nærmeste familie invitert.

Fylkesmannen ble etterfulgt av ordfører Jan Silseth, som i sin lange politiske karriere aldri har opplevd at en sunndaling har blitt tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.

- Det er en ære for deg, men også for kommunen å ha deg som innbygger, slo han fast før han ga ordet videre til leder i Indre Nordmøre Forsvarsforening, Ola Jostein Holten.

I likhet med de øvrige uttrykte han glede over at Sæter hadde fått medaljen. Naturlig nok lå Sæters innsats i den hemmelige etterretningsorganisasjonen XU i bunn for deres initiativ, og Holten hadde selv forsøkt å sette seg inn i den innsatsen han hadde gjort som fører på Møreruta. Blant annet ved bokstavelig talt å følge i Sæters skispor.

- Da vi begynte å se på mulighetene for å få tildelt medaljen, fant vi fort ut at vi hadde et godt grunnlag for å søke, fortalte han. Holten framhevet også betydningen av at Sæter i ettertid hadde skrevet ned historien til organisasjonen og presentert denne gjennom to bøker. Oppstarten av avisa Driva omtalte han som prikken over i'en. Ei avis der Sæter i mange år med sin kvasse penn ga spark til mangt og meget i offentlig sektor.

- I ettertid kan vi se at du fikk mye rett. Kanskje spesielt i miljøsaker, der det var ei pionertid. At det ble ei målavis, ble også trukket fram.

- Uansett er det idealismen som har drevet deg, slo Holten fast.

Helt upåaktet gikk det heller ikke hen at Einar Sæter har markert seg på idrettsbanen, både nasjonalt og internasjonalt. Han har sølv i friidretts-NM både i 1947 og 1953, henholdsvis i tresteg og tikamp. Som godt voksen er han til og med verdensmester, og sønnen Svein kunne i sin tale røpe at dagens medaljør sikter mot ny heder under friidretts-EM for veteraner i Potsdam i august. Der har de fleste konkurrentene i klasse over 85 år vandret.

Sæter, som etterfulgte faren som redaktør i avisa Driva, kunne for øvrig til humrende tilhørere fortelle at da senior også trakk seg ut av stillingen som daglig leder, gikk han rett over til stillingen som hushjelp og sørget alltid der for mer enn rikelige middagsporsjoner.

Men først og fremst fikk han ros for alltid å ha vært like mye en bestekompis som en far. Bare en ting var i det store og hele feil med ham var erkjennelsen sønnen kom fram til etter å ha vært tilskuer til en bedriftskamp i fotball; han var fullstendig ubrukbar som fotballspiller...

Akkurat det ettermælet er nok ikke det som vil være mest framtredende etter den store dagen i går.


- Kulturpersonlighet

Alv Jakob Fostervoll hevdet i sin personlige hilsen at det i hovedsak er den samfunnsgagnlige innsats som Sæter har utvist i fredstid som dannet grunnlaget for tildelingen.

- En kan lure på hva som gjør at folk blir tent på en slik oppgave at de blir en kulturpersonlighet i mange år. Du har vist stor utholdenhet - stayerevne som det heter på nynorsk, sa en spøkefull Fostervoll, før han igjen ble alvorlig.

- Da du sluttet i Aura Avis og etablerte Driva i din egen ånd var det et verk gjort av Einar Sæter. Fra historiens mørke fant du fram mye som har gjort sunndalinger og øksendalinger stolt av å være nettopp det. Du fiket til de som hadde behov for det, men i alt dette lå en kjærlighet til samfunnet og bygdene. Livet har ikke vært en seilas i solgangsbris hele tida. Men du har overlevd og det er dette som gjør at du framstår som en kulturpersonlighet som fortsetter å jobbe lenge etter at loven sier at vi skal slutte. Jeg er veldig stolt av å være i slekt med deg og over å være her i dag. Gratulerer med medaljen og slit den med helsa.


Tok betenkningstid

- Da jeg begynte å tenke på det, kunne jeg ikke komme på noen som var mindre egnet som type til å få noe slik, slo Einar Sæter selv fast med den gjeve gullmedaljen hengende på brystet.

Ja, så usikker på om han virkelig var en riktig mottaker var han, at han ba om betenkningstid da Indre Nordmøre Forsvarsforening røpet at det var noe stort på gang. I ettertid er han likevel stolt over å ha blitt hederen til del.

- Jeg setter kolossal pris på dette. Men jeg vil vel tro at jeg er en av de minst populære mottakere av Kongens fortjenstmedalje i gull, så irregulær som jeg har vært i min arbeidstid, slo han videre fast og siktet til hans mange slag med de som satt ved makten.

- Men, en populær mann står bestandig for fall, siterte han, og slo fast at han aldri hadde hatt tid til å forsøke å bli populær.

Mange år etter at han i hovedsak la bort sin samfunnskritiske penn, og egnet sin tid til historiske begivenheter, er det nok likevel ikke så mange som ikke unner mannen den heder han nå har blitt til del.

For privat er Einar Sæter en beskjeden og nærmest blyg mann i følge sønnen Svein. Noe mange kanskje ikke vil tro etter å ha blitt politisk skamfert med penneslitten.

Selv beskriver gullmedaljemottakeren seg som noe bortimot sportsidiot, og noe av innsatsen på idrettsbanen som veteran skyldes blant annet irritasjonen over å ha gått glipp av fem år under krigen. Så tok han sitt monn igjen etterpå, blant annet i USA.

- Faktisk er jeg skandinaviskamerikansk mester i kulestøt, kunne han leende fortelle, med henvisning til medaljekassen han har stående hjemme.