Tiger Hilstad Garté ga ut sin første roman «Burnout» i 2007, boka fikk svært gode anmeldelser. I tillegg ble han hedret av Jo Nesbø, som delte sin Bokklubb-pris med Tiger Garté. «Mr. Mike» var Tigers andre bok og gjorde han til den yngste noensinne som har debutert innen sjangeren krimromanen på Aschehoug Forlag. Nå er Tiger altså klar med sin tredje roman Fuglehotellet». Sunndalingen Helle Gannestad har tatt bildene som illustrerer boka.

Egne opplevelser

Boka forteller historien om en ung mann som, fem år etter at bestefaren døde, drar for å besøke bestemoren sin og jobbe på Verket en sommer. Tida i Sunndal og på Verket skal vise seg å bli ei reise gjennom vonde realiteter, som har formet Tor uten at han har vært klar over det selv.

– Jeg var med bestefar på Verket ofte, da jeg var yngre. Jeg skriver om denne tida og hvordan jeg husker Verket da. I tillegg har jeg vært der i etterkant og sett, forteller Tiger.

I tillegg til å bruke sine egne erfaringer har han hatt med seg Kristin Halse som research-hjelp. Hun har jobbet på Verket i mange somrer, og kjenner også mange av dem som nå jobber der fast.

– Jeg tar med leseren tilbake i tid på Sunndalsøra. Til Verket sine glansdager og den skumle hverdagen til rallerne i fjella. Og i det moderne Sunndal skal vi selvfølgelig innom både Rallarn og Rushy’s, sier Tiger.

Sterkt tema

Historien i boka spinner rundt det harde livet til verksarbeiderne på Sunndals hjørnesteinsbedrift. Tiger forteller at det interesserte han å skrive om Sunndal og aluminiumsverket.

– Dette er det ingen som har skrevet om før, og det var gullgruve for meg da jeg begynte å arbeide med stoffet. Det var en kjempemulighet, å skulle beskrive et så spennende og bilderikt miljø og sted. Dette gjelder selvfølgelig også Sunndal som bygd, med de ruvende fjella og brutale Driva som renner gjennom dalen.

Boka handler også om Tigers bestefar, som tok sitt eget liv. Hovedpersonen i boka møter bestefarens tidligere arbeidskollegaer og fortiden rulles opp.

– Det er en veldig personlig bok, sier han.

En unik mulighet

Helle Gannestads bilder illustrerer boka. Hun forteller at hun leste ut Tigers første bok, «Burnout», på få dager og at hun tidlig la merke til navnet hans.

– Det er en unik mulighet å jobbe sammen med Tiger. Jeg syns han er en dyktig forfatter som har en egen evne til å fange karakterer og miljøer jeg har kjennskap til.

Helle legger ikke skjul på at det er ekstra stas å bli spurt om å bidra når historien tar plass på hennes eget hjemsted.

– Bildene skal pirre nysgjerrigheten, samtidig som de står til historien som blir fortalt. Det kan ikke finnes mer spennende sted å ta bilder: Sunndal har fjell som er majestetiske, og verket har en egen mystikk, sier hun.